Počet nových nezamestnaných v USA vzrástol

Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet nových nezamestnaných žiadajúcich o podporu sa v minulom týždni zvýšil o 3 tisíc na sezónne upravených 287 tisíc.

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátne dávky v nezamestnanosti, v uplynulom týždni vzrástol už druhý týždeň v rade. Zostal však na úrovni, ktorá zodpovedá stabilnému vývoju na trhu práce. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet nových nezamestnaných žiadajúcich o podporu sa v týždni končiacom 25. októbra zvýšil o 3 tisíc na sezónne upravených 287 tisíc.

Štvortýždňový priemerný počet nových žiadateľov o podporu v nezamestnanosti, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, sa znížil o 250 na 281 tisíc, čo poukazuje na zlepšenie podmienok na trhu práce. Správa amerického rezortu práce ďalej ukázala, že počet tých, ktorí poberali podporu dlhšie ako týždeň, sa v týždni končiacom 18. októbra zvýšil o 29 tisíc na 2,38 milióna.

Priaznivý pohľad na vývoj amerického trhu práce ponúkol v stredu vo svojej správe aj americký Federálny rezervný systém. Centrálna banka USA vo svojom stanovisku totiž uviedla, že voľné kapacity v rámci pracovných síl v krajine sa postupne zmenšujú.

Súvisiace články

Aktuálne správy