Počet nezamestnaných v Nemecku klesol o 22 tisíc

Miera nezamestnanosti v októbri zotrvala na hodnote 6,7 %

Miera nezamestnanosti v Nemecku v októbri zotrvala na hodnote 6,7 %. Informovalo o tom vo štvrtok federálne ministerstvo práce. Počet nezamestnaných podľa sezónne prispôsobených údajov klesol mierne o 22 tis. na 2,887 mil. Rekordne vysoká zamestnanosť, mierna inflácia a rastúce mzdy podporujú domáci dopyt, ktorý by mal v tomto roku nahradiť slabnúci export a stať sa motorom rastu najväčšej európskej ekonomiky.

Nemecké priemyselné objednávky, produkcia aj export podľa aktuálnych údajov čelia najstrmšiemu prepadu od roku 2009, kedy eskalovala globálna finančná kríza. Podnikateľská dôvera tento mesiac klesla na takmer dvojročné dno a nemecký export do Ruska sa pod vplyvom ukrajinskej krízy v auguste medziročne prepadol o 26 %.

Nemecká ekonomika po silnom štarte v prvých mesiacoch roka v druhom kvartáli prekvapujúco klesla o 0,2 %. Výhľad tohtoročného rastu Nemecku v posledných týždňoch zhoršili Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj aj Medzinárodný menový fond. Podľa aktuálnej prognózy vlády v Berlíne by sa mal hrubý domáci produkt krajiny v roku 2014 zväčšiť o 1,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy