Španielska ekonomika v treťom štvrťroku opäť vzrástla

Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v období júla až septembra posilnil o 0,5 % po raste o 0,6 % v druhom kvartáli

Španielska ekonomika v období júla až septembra už piaty kvartál po sebe posilňovala. Tempo jej rastu sa však spomalilo, čo spolu s poklesom spotrebiteľských cien naznačilo, že zotavovanie pravdepodobne stráca silu. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v treťom štvrťroku medzikvartálne vzrástol o 0,5 %. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil španielsky štatistický úrad INE. Rast bol v súlade s očakávaniami, ale išlo o spomalenie jeho tempa, keďže v druhom štvrťroku sa hospodárstvo Španielska zväčšilo o 0,6 %.

Vďaka silnému exportu a zlepšujúcemu sa domácemu dopytu španielska ekonomika ožila po tom, ako upadala do recesie a vynárala sa z nej takmer 6 rokov po kolapse trhu s nehnuteľnosťami. „Španielsko naďalej vyzerá celkom zdravo v porovnaní s inými krajinami eurozóny,“ povedal Silvio Peruzzo, ekonóm spoločnosti Nomura. „Keďže však eurozóna ako celok spomaľuje, Španielsku sa nebude dariť udržať dynamiku a zmierňovanie rastu HDP bude pokračovať aj v štvrtom kvartáli a aj v budúcom roku,“ dodal.

Štatistický úrad krajiny ďalej vo štvrtok informoval, že spotrebiteľské ceny v Španielsku v októbri už štvrtý mesiac po sebe klesli. Celková cenová hladina podľa národnej metodiky sa medziročne zmenšila o 0,1 %. Podľa metodiky EÚ celková hladina spotrebiteľských cien v krajine v októbri medziročne klesla o 0,2 %. „Nedosiahli sme výraznú ekonomickú silu na štrukturálnej úrovni, ktorá by podporila ceny,“ uviedol Peruzzo.

Súvisiace články

Aktuálne správy