Alkohol a cigarety môžu mať staré kontrolné známky len do apríla 2015

Už o pár dní prijme finančná správa prvé žiadosti o nové kontrolné známky na lieh a tabak. V obchodoch ich verejnosť nájde však až neskôr. Napríklad fľaše s alkoholom, na ktorých sú „staré“ kontrolné známky, sa budú môcť predávať až do polovice roku 2016.
„V najbližších dňoch začne Mincovňa Kremnica tlačiť nové kontrolné známky na tabak a lieh, tá jediná bude firmám známky vydávať. Firmy si ich začnú preberať v prvej polovici novembra. Sú povinní požiadať colný úrad o ich vydanie elektronicky, a to prostredníctvom informačného systému na odber kontrolných známok,“ informovala TASR hovorkyňa slovenskej Finančnej správy (FS) Patrícia Macíková.
Žiadosť musí byť podpísaná zaručeným elektronickým podpisom, ak sa s colným úradom nedohodne inak. Môže objednať najmenej 500 kusov alebo ich násobok. Colný úrad najneskôr do troch pracovných dní po dni, keď potvrdil prijatie žiadosti, oznámi odberateľovi počet, ktorý môže odobrať, cenu a číslo účtu, na ktorý je povinný pred prevzatím zložiť peňažné prostriedky zodpovedajúce tejto cene. Potom najneskôr do 10 dní od potvrdenia žiadosti Finančné riaditeľstvo SR podnikateľom určí termín, v ktorom si známky majú prevziať, opäť prostredníctvom elektronického systému kontrolných známok.
Prechod na nové kolky bude postupný. Fľaše s alkoholom a spotrebiteľské balenie cigariet je možné označovať pôvodnou kontrolnou známkou už len do konca marca budúceho roku a uvádzať do daňového voľného obehu do 30. 6. 2015. Predávať fľaše s alkoholom môžu potom ešte rok do 30. 6. 2016 a cigarety len do konca augusta budúceho roku (do 31. 8. 2015). Po tomto dátume sa bude takto označené spotrebiteľské balenie považovať za neoznačené.

Súvisiace články

Aktuálne správy