Ceny ropy vzrástli, zlato oslabilo

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

NEW YORK/LONDÝN 30. októbra (SITA, Reuters) – Ceny ropy v stredu rástli už druhý deň po tom, ako zásoby americkej ropy posilnili minulý týždeň menej, ako sa očakávalo. Podľa údajov Federálneho úradu pre energetiku (EIA) sa zásoby ropy v USA zvýšili o 2,1 mil. barelov, pričom analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali rast na úrovni 3,4 mil. barelov. Obchodníci tiež sústreďovali svoju pozornosť na vyjadrenia generálneho sekretára Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) Abdullaha al-Badriho, ktorý nevidí dôvod na paniku pre nedávny pokles ceny ropy.

Generálny sekretár OPEC-u vyhlásil, že dodávky ropy zo strany konkurenčných producentov, ktorí ťažia napríklad z bridlíc, nie sú z dlhodobého hľadiska pre kartel hrozbou. OPEC podľa neho musí byť pripravený v budúcnosti ťažiť viac. „Približne v období rokov 2018 až 2020, sa ťažba ropy z bridlíc v USA spomalí,“ konštatoval. „Do roku 2020 musí byť OPEC pripravený produkovať 40 mil. barelov ropy denne,“ dodal. V súčasnosti sa kartel snaží ťažiť 30 mil. barelov ropy denne.

Decembrové dodávky britskej ropy Brent zdraželi o 1,09 USD na 87,12 USD za barel po tom, ako počas skoršieho obchodovania vzrástli na 87,94 USD za barel. Ľahká americká ropa posilnila o 78 centov na 82,20 USD za barel.

Ceny zlata však v stredu oslabili po tom, ako priaznivejšia situácia na americkom trhu práce prispela k ukončeniu programu nákupu dlhopisov zo strany amerického Federálneho rezervného systému (Fed). Pôvodne sa mesačný objem nakupovaných dlhopisov pohyboval na úrovni 85 mld. USD. Predstavitelia Fed-u však tento objem postupne znižovali až na 15 mld. USD mesačne. Banka sa totiž postupne odvracala od opatrení, ktoré bojovali s recesiou v krízových rokoch 2007 až 2009. Zlato tiež negatívne ovplyvnil rastúci dolár.

Spotová cena zlata klesla do 19:22 GMT o 1,4 % na 1 210,20 USD za uncu po tom, ako počas skoršieho obchodovania oslabila až na trojtýždňové minimum, a to 1 208,26 USD za uncu. Cena žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy klesla o 4,50 USD na 1 224,90 USD za uncu.


(1 EUR = 1,2737 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy