Zisk spoločnosti Rosnefť sa prudko znížil

Najväčšia ruská ropná firma za júl až september vykázala čistý zisk 1 mld. rubľov, v predchádzajúcom kvartáli bol vo výške 172 mld. RUB

Spoločnosť Rosnefť, ktorá je najväčším ruským producentom ropy, v treťom štvrťroku evidovala prudký pokles zisku, ale nenaplnili sa očakávania, že skončí v čistej strate. Štátom kontrolovaná firma, ktorú postihli západné sankcie pre rolu Moskvy v ukrajinskej kríze, informovala, že jej čistý zisk za júl až september klesol na 1 mld. rubľov (RUB) z úrovne 172 mld. RUB v predošlom kvartáli.

Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali, že Rosnefť za tretí štvrťrok vykáže čistú stratu 3,6 mld. RUB. Spoločnosť uviedla, že jej výsledky za tretí kvartál negatívne ovplyvnil pokles hodnoty rubľa voči doláru, čo jej zo zisku ubralo 95 mld. RUB. Rosnefť si zobral vysoké úvery na financovanie vlaňajšej akvizície britsko-ruskej firmy TNK-BP za 55 mld. USD.

Spoločnosť Rosnefť ďalej informovala, že jej tržby za obdobie januára až septembra boli v objeme 4,2 bil. RUB. Zisk firmy pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) za január až september stúpol na 869 mld. RUB z úrovne 674 mld. RUB, na ktorej bol v rovnakom období minulého roka.

(1 EUR = 54,6031 RUB)

(1 EUR = 1,2737 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy