OPEC sa nechystá obmedziť ťažbu ropy

Nedávne zlacnenie ropy podľa generálneho tajomníka Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) Abdullaha al-Badriho povedie k zníženiu produkcie tej ropy, ktorej ťažba je nákladnejšia, napríklad ropy z bridlíc

Generálny sekretár Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) Abdullah al-Badri nevidí dôvod na paniku pre nedávny pokles ceny ropy. Na výročnej konferencii ropného odvetvia v Londýne povedal, že ak cena ropy zostane na úrovni zhruba 85 USD za barel, obmedzí to dodávku takej ropy, ktorej ťažba je nákladnejšia, napríklad ropy z bridlíc. OPEC má podľa neho nižšie náklady na ťažbu a dopyt po jeho rope sa z dlhodobého hľadiska zvýši.

„Ak cena bude na úrovni 85 USD za barel, budeme svedkami toho, že veľa investícií, veľa ropy odíde z trhu,“ konštatoval al-Badri. Jeho vyjadrenie je naznačením, že OPEC, ktorý bude o svojich ťažobných kvótach rokovať v novembri, neplánuje zredukovať produkciu s cieľom posunúť ceny opäť vyššie. Predtým sa však členovia kartelu vyjadrili, že si želajú cenu ropy na úrovni zhruba 100 USD za barel.

Generálny sekretár OPEC-u vyhlásil, že dodávky ropy zo strany konkurenčných producentov, ktorí ťažia napríklad z bridlíc, nie sú z dlhodobého hľadiska pre kartel hrozbou. OPEC podľa neho musí byť pripravený v budúcnosti ťažiť viac. „Približne v období rokov 2018 až 2020, sa ťažba ropy z bridlíc v USA spomalí,“ konštatoval. „Do roku 2020 musí byť OPEC pripravený produkovať 40 mil. barelov ropy denne,“ dodal. V súčasnosti sa kartel snaží ťažiť 30 mil. barelov ropy denne.

(1 EUR = 1,2748 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy