Dopravný podnik mesta Prešov kúpil 3 nové kĺbové autobusy Karosa

Prešov 29. októbra (TASR) – Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP), a.s., začne od soboty 1. novembra využívať v mestskej verejnej doprave 3 nové kĺbové autobusy značky Karosa. Ich prezentácia sa uskutočnila dnes v sídle firmy.

Dodávateľom vozidiel bola košická spoločnosť Mostarko, ktorá vyhrala výberové konanie DPMP, organizované podľa zákona o verejnom obstarávaní.

Každé jedno vozidlo typu B 961 pre 45 sediacich a 122 stojacich cestujúcich stálo spoločnosť 7,892 milióna Sk, vrátane dane z pridanej hodnoty. Ako TASR informoval výkonný riaditeľ DPMP Peter Janus, vozidlá prispejú nielen k zvýšeniu kultúry cestovania, ale zlepšia aj priemerný vek autobusového parku spoločnosti. Ten v súčasnosti v prípade 64 vozidiel predstavuje 9,9 roka, čo je podľa P. Janusa ešte únosná hranica. DPMP chce 3 nové autobusy využívať nepretržite na najfrekventovanejších linkách. Predpokladaná životnosť vozidiel je až 20 rokov, pretože pri ich povrchovej úprave sa uplatnila tzv. kataforéza, teda chemicko-elektrolytická metóda.

DPMP dostal podľa zákona o štátnom rozpočte na rok 2003 na krytie prevádzkových nákladov 63,14 milióna Sk a na kapitálové výdavky 35,6 milióna Sk. Druhá položka podniku umožnila kúpiť ešte skôr v tomto roku jeden nízkopodlažný autobus značky Solaris za 8,868 milióna Sk, určený na prepravu predovšetkým telesne postihnutých občanov.

DPMP so 100-% majetkovou účasťou mesta Prešov zabezpečuje služby cestujúcim autobusovou a trolejbusovou dopravou. Na ročných výkonoch okolo 5 miliónov kilometrov sa obe trakcie podieľajú približne rovnakým 50-% dielom.

Súvisiace články

Aktuálne správy