Export Nemecka do Ruska v auguste oslabil o viac ako štvrtinu

Nemecký export do Ruska sa v auguste prepadol najviac od roku 2009, kedy eskalovala globálna finančná kríza. Vývoz krajiny do Ruska dosiahol v sledovanom mesiaci úroveň 2,3 mld. eur, čo predstavuje oproti augustu minulého roka pokles o 26,3 %. V období januára až augusta sa vývoz do Ruska znížil o 16,6 % na 20,3 mld. eur. Vyplýva to z údajov, ktoré v stredu zverejnil nemecký štatistický úrad. Ilustruje to vplyv ruských sankcií na najväčšiu ekonomiku Európy.

Pod pokles sa počas prvých ôsmich mesiacov tohto roka najvýraznejšie podpísali nižšie dodávky áut a strojov. Výrobcovia áut a automobilových dielov zaznamenali pokles exportu do Ruska o 27,3 %, kým výrobcovia strojov o 17,2 %. Export chemikálií oslabil v sledovanom období o 5,9 %.

Export krajiny do Ruska by mohol v tomto roku oslabiť v intervale od 20 % do 25 % práve pre dôsledky ekonomických sankcií, uviedol koncom augusta nemecký výbor pre ekonomické vzťahy s východnou Európou. EÚ uplatnila sankcie na oblasti obrany, ropy a taktiež na finančný sektor. Dôvodom je situácia na Ukrajine. Predseda výboru Eckhard Cordes sa obáva, že významné časti štruktúry obchodu s Ruskom sa obrátia do oblastí Ázie a Južnej Ameriky.

Nemecko v minulom roku predalo v Rusku tovary za 36 mld. eur. Táto hodnota tvorí takmer tretinu v rámci celej EÚ. Na ruskom trhu je aktívnych približne 6 200 nemeckých firiem a ich investície dosiahli hodnotu 20 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy