Zvyšovanie úrokových mier vo VB zatiaľ nedohľadne

V poslednej dobe bolo viacero dátumov, keď sa vo Veľkej Británii hovorilo o zvyšovaní úrokových mier.

V poslednej dobe bolo viacero dátumov, keď sa vo Veľkej Británii hovorilo o zvyšovaní úrokových mier. Ale vždy, keď malo prísť k zýšeniu, tak výsledky z ekonomiky hovorili pravý opak. Ak si zoberieme jeseň 2014, tak toto obdobie nemôžeme nazvať „obdobím zvyšovania úrokových mier vo Veľkej Británii“. Analytici a ekonomóvia z Londýna s istotou očakávali prvé zvýšenie úrokových mier na jar budúceho roka. Ak sa pozrieme na súčasný vývoj makroekonomických ukazovateľov, tak s veľkou pravdepodobnosťou sa toho skoro nedočkáme.

 

Rast domáceho produktu spomalil na 0.7 % v 3Q z 0.9 % v 2Q. Oproti rovnakému obdobiu minulého roku ekonomika spomalila o 0.2 p.b. Oživenie ekonomiky sa nekonalo a potvrdili sa obavy, že Veľká Británia bude obeťou spomaľovania eurozóny. Ročný domáci produkt je na úrovni 3 %. Miera inflácia meraná indexom spotrebiteľských cien (CPI) poklesla v septembri na 1.2 %, čo predstavuje najnižšiu hodnotu v priebehu paťročného horizontu. Dokonca už len 0.1 p.b. nás delí od hodnoty 1.1 % z 30.9.2009. Od septembra 2011 pozorujeme klesajúci vývoj inflácie.

 

 

Práve inflácia a ďalšie neuspokojivé ekonomické dáta nenaháravajú zvyšovaniu úrokových mier vo Veľkej Británii. Týmto Bank of England s najväčšou pravdepodobnosťou podrží úrokové miery na rekordnom minime 0.5 %. Pozitívom je klesajúca miera nezamestnanosti, ktorá je akutálne na 6 %. Zaujímavým bude vývoj práve na menovom páre GBP/USD, ktorý o 11:28 je na úrovni 1.6114. Dnes je ostro sledovaným zasadanie FEDu, ktorý bude rozhodovať o základnej úrokovej sadzbe a ukončení QE.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy