Platba kartou na pošte: Áno, ale len tou poštovou

, ČTK Foto: SITA

Česká pošta chce budúci rok na svojich pobočkách umožniť platbu akoukoľvek platobnou kartou. Umožni jej to regulácia poplatkov Európskou úniou. Slovenská pošta chce situáciu riešiť vlastnou, tzv. poštovou kartou.

"Na základe regulácie EÚ v oblasti tzv. Interchange fee sa pre Českú poštu od roku 2015 otvára nový priestor pre zabezpečenie ekonomicky prijateľného modelu akceptácie kariet. Česká pošta sa na túto príležitosť pripravuje a predpokladá úspešné vyriešenie tejto problematiky čo najskôr v priebehu roka 2015," uviedla hovorkyňa Marta Selicharová.

Platby kartou za svoje služby rieši niekoľko rokov aj Slovenská pošta. Zatiaľ neúspešne, vždy naráža na výšku transakčného poplatku, ktorý často prevyšuje cenu služby pošty.

„V súčasnosti je možné na poštách platiť za služby len platobnými kartami Poštovej banky. Platby kartami iných bánk nie je možné realizovať, pretože veľkú časť služieb Slovenskej pošty tvoria služby, pri ktorých je pošta len sprostredkovateľom platieb pre iné subjekty (SIPO, poštové poukazy). Vzhľadom k tomu, že provízie za platby kartou sú účtované z celkovej sumy, ktorá zahŕňa okrem poštovného aj sumu, ktorú zákazník adresuje tretiemu subjektu, by spôsob platenia kartou (vzhľadom na výpočet manipulačného poplatku z celkovej sumy) bol podstatne drahší ako úhrada služby v hotovosti,“ uviedla na otázku oPeniazoch Stanislava Pondelová, hovorkyňa Slovenskej pošty. A pridáva aj príklad. Ak by zákazník chcel zaplatiť kartou za poštový poukaz, ktorým posiela na účet 150 Eur, poštovné je 0,50 EUR. Za prevedenie tejto sumy by pošta musela zaplatiť manipulačný poplatok vo výške napr.  2 %,  čo sú približne tri eurá. Pošte by tým vznikla strata vo výške cca 2,50 eura. „To je z hľadiska efektívnosti poskytovaných služieb neprípustné. Ak by Slovenská pošta  preúčtovala stratu zákazníkovi, cena za zaslanie peňazí by bola 3,50 Eur,“ dodala Pondelová.

V prípade, že nie ste klientom Poštovej banky a nemáte platobnú kartu tejto finančnej inštitúcie, odporučí  vám zamestnanec pošty výber z bankomatu. V tomto prípade ide skôr o výber hotovosti prostredníctvom tzv. poštomatov, čo sú platobné terminály Poštovej banky. Hoci si Slovenská pošta za takýto výber neúčtuje žiadny poplatok, výber z poštomatu je spoplatnený rovnako ako výber hotovosti z cudzieho bankomatu.

Zdá sa, že bezhotovostné platby kartami MasterCard a Visa sa na naše pošty v najbližšom období nedostanú. "Slovenská pošta má už dnes zo strany MasterCard výhodné podmienky prijímania kariet, ktoré sú šité na mieru pośtovým špecifikám," tvrdí Miroslav Lukeš, generálny riaditeľa MasterCard pre Slovensko a ČR, ktorý verí, že čo najskôr dôjde k rozšíreniu akceptácie kariet aj na slovenských poštách. Z prieskumu MasterIndex však vyplýva, že akceptácie MasterCard na poštách Slovákom chýba. To sa ale snaží Slovenská pošta vyriešiť po vlastnej línii. Pripravuje špeciálny produkt. Do našich peňaženiek tak pribudne nová poštová karta, umožňujúca bezhotovostné úhrady na pobočkách pôšt.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy