ECB nemieni pasívne akceptovať nízku infláciu

V utorok to vyhlásil člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Christian Noyer. Podľa neho prognózy naznačujú, že miera inflácie v eurozóne bude do konca roka "nepochybne" okolo 0,6 %.

Európska centrálna banka (ECB) nehodlá akceptovať mieru inflácie, ktorá sa bude držať pod cieľovou úrovňou. V utorok to vyhlásil člen Rady guvernérov ECB Christian Noyer. Podľa neho tiež prognózy naznačujú, že miera inflácie v eurozóne bude do konca roka „nerpochybne“ okolo 0,6 %. Cieľom ECB je dostať mieru inflácie v eurozóne tesne pod hranicu dvoch percent. „My pasívne neakceptujeme, že inflácia je v porovnaní s naším cieľom príliš nízka,“ povedal Noyer.

Inflácia v rámci eurozóny sa v septembri prepadla na 0,3 %, čo je najnižšia úroveň za takmer päť rokov. Túto hodnotu Noyer považuje za „veľmi znepokojivú“. Christian Noyer tiež reagoval na otázku o tom, či je možné že ECB rozšíri program nakupovania dlhopisov na vládne dlhopisy. Podľa jeho slov to bude náročnejšie než v USA, keďže trh s cennými papiermi nie je celistvý.

Noyer dúfa, že miera inflácie sa počas nasledujúceho roka bude postupne vracať k hranici 1,5 %. Zároveň však úplne nevylučuje defláciu v eurozóne. „Nie sme v deflácii, nepredpokladáme defláciu, vždy je tu však riziko,“ povedal Noyer.

Súvisiace články

Aktuálne správy