Dve neuveriteľne problémové ekonomiky majú na svete najhorúcejšie akciové trhy

, Quartz Foto: SITA

Mena sa rúca, inflácia je na dennom poriadku. Základné položky, medzi ktoré patrí mlieko, olej na varenie aj toaletný papier, sú v tak malom množstve, že ľudia ich dostávajú formou prídelu. Toto má byť ideálne prostredie pre investovanie na akciových trhoch?

Zdá sa, že áno. Súdiac podľa venezuelského Caracas Stock Exchange indexu, ktorý od konca júna stúpol o viac ako 40 %. V šľapajach Venezuely ide aj Argentína, ďalšia juhoamerická ekonomika, ktorá by sa dala opísať ako ruina.

Čo sa v skutočnosti deje? No, pozeráme sa na akciové trhy v miestnej mene. Inými slovami, ak by ste boli v úlohe zahraničného investora, očakávať návrat v takomto rozsahu by bol veľký omyl. To znamená, že v oficiálnom dolárovom vyjadrení Venezuela a Argentína rástli o 27 % a 24 %. Reálne je to však s ohľadom na čierne výmenné kurzy domácich mien ešte o niečo menej.

Finanční experti sa už dlho sporia o dopade inflácie na akciové trhy. Tradičné teórie hovoria o tom, že akcie by mali rásť v inflačných obdobiach, ako ich ľudia používajú ako zabezpečenie proti inflácii. Myslia sa pritom skutočné aktíva predstavujúce pohľadávky skutočných podnikov, ktoré nakupujú a predávajú v bežných cenách. Na druhej strane sú štúdie, ktoré našli len veľmi málo dôkazov, že sa tak skutočne deje. A potom sú tu ešte štúdie, ktoré zistili, že akciové indexy skutočne strácajú v období inflácie. Zaujímavé je, že v ekonomikách Argentíny a Venezuely sa tradičné teórie držia celkom dobre.

Súvisiace články

Aktuálne správy