DDS sa nebudú spoliehať len na úverové ratingy

Zavedením prísnejších požiadaviek sa podľa rezortu práce a sociálnych vecí zníži riziko zlyhania doplnkových dôchodkových spoločností alebo zamestnaneckých dôchodkových spoločností, čo prispeje k vyššej stabilite finančného systému v rámci SR, ako aj v rámci celej Európskej únie.

Prezident Andrej Kiska v utorok podpísal novelu zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení. Novelou zákona sa do slovenského právneho poriadku preberajú európske smernice, ktoré majú zlepšiť kvalitu investícií inštitúcií zamestnaneckého dôchodkového zabezpečenia a ochraňovať tým investorov. Zavedením prísnejších požiadaviek sa podľa rezortu práce a sociálnych vecí zníži riziko zlyhania doplnkových dôchodkových spoločností (DDS) alebo zamestnaneckých dôchodkových spoločností, čo prispeje k vyššej stabilite finančného systému v rámci SR, ako aj v rámci celej Európskej únie.

„Je vhodné vyžadovať od týchto inštitúcií, aby pri posudzovaní rizík obsiahnutých v ich investíciách predchádzali výhradnému alebo mechanickému spoliehaniu sa na úverové ratingy alebo ich využívaniu ako jediného parametra,“ uvádza ministerstvo práce a sociálnych vecí. Všeobecná zásada proti nadmernému spoliehaniu sa na úverové ratingy by preto mala byť podľa ministerstva začlenená do postupov a systémov riadenia rizík. Novela zákona bude účinná od 1. decembra tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy