Dokážu finanční experti robiť lepšie rozhodnutia, ako my ostatní?

, The Atlantic Foto: SITA

V oblasti financií pôsobia študovaní odborníci, ktorí pozorne sledujú dianie na trhoch, preto by mali byť zdatnejší vo finančných záležitostiach, než my bežní smrteľníci. Ako povedal psychológ Philip Tetlock po svojej 20 ročnej štúdii, odborníci majú menej presné predpovede než cvičené opice.

Vedci zistili, že nejestvuje žiadny dôkaz, že finanční experti dokážu robiť lepšie investíčné rozhodnutia než ich rovesníci v podobnom veku, s podobným príjmom a vzdelaním, avšak bez tzv. odbornosti.

Finanční experti neboli lepší v diverzifikácii investičných rizík a dokonca ich rozhodnutia kopírovali dobre známe predsudky, ako je napríklad udržiavanie akcií aj keď ich hodnota klesá, či priveľa obchodovania. Stručne povedané, vedci tvrdia, že finančné odborné znalosti nijako nezlepšujú investičné rozhodnutia.

"Máme tu veľa vzdelaných ľudí, ktorí by mali vedieť, čo robia, ale v priemere ich rozhodnutia nie sú správne," povedal Andrej Simonov, profesor na Michigan State University a spoluautor štúdie. Dodáva, že táto štúdia naznačuje, že priemerní investori by boli schopní lepšie spravovať vlastné portfólio akcií namiesto toho, aby platili nemalé poplatky za správu manažérom podielových fondov, pretože poraziť trh je veľmi ťažké. "Nespochybňujem, že existuje veľmi malý zlomok z manažérov, ktorí sú veľmi talentovaní," uviedol Simonov. "Okrem toho, že je týchto superhviezd tak málo, nie je takmer žiadna šanca, že si ich priemerný investor vôbec môže dovoliť."

Súvisiace články

Aktuálne správy