Žartovník Jack Ma: Kúpil som pol futbalového tímu, ale bol som opitý

, businessinsider Foto: SITA

Jack Ma dal niekoľko zaujímavých vyhlásení počas technologickej konferencie usporiadanej The Wall Street Journal. Tu je zopár perličiek.

–  Kúpil som polovicu futbalového tímu, pretože som bol opitý. V Hongkongu som sa stretol s majiteľom tímu Evergrande, spomenul, že sa chystá vydať akcie a získať peniaze na podporu strategického rozvoja. „Pripojíš sa?,“ spýtal sa ma miliardár Hui Ka Yan. Povedal, som že áno, boli sme hotoví do 15 minút.    
– Čínska vláda je so mnou spokojná, vytvoril som 14 miliónov pracovných miest.
– Nemôžem si zvyknúť že ma niekto chváli, som naučený žiť s tým, že som smoliar.
– "Hongkonský problém" nie je o Číne. Je to o tom, že mladí ľudia nemajú nádej.    
– Či sú Američania príliš mäkkí? Nie, Amerika je príliš tvrdá.    
– V roku 2008 bolo priveľa odpovedí "Áno, to môžeme," ale nie tak veľa "ako to dokážeme."
– Pre Alibabu je príliš skoro rozmýšľať o kúpe a predaji americkej technologickej spoločnosti, akou je napr. eBay.
– Nechcem kúpiť PayPal, mám AliPay.    
– Prednášať pred davom som sa naučil sledovaním Whitney Houston, ako spieva vo filme Bodyguard.
– Čína sa stane najväčším filmovým trhom na svete s 200 miliónmi ľudí zo strednej triedy.    
– Nikdy si nerobte veľké starosti s vládou. Pred 15 rokmi mi všetci vraveli, aby som sa kvôli vláde nepúšťal do internetového podnikania. Čínska vláda ma chcela odradiť od filmovej branže.

Šéf a spoluzakladateľ čínskej internetovej spoločnosti Alibaba Group Jack Ma je aktuálne najbohatším človekom v Číne. Podľa časopisu Forbes má po septembrovom úspešnom vstupe Alibaba na americkú burzu majetok v hodnote 19,5 miliardy dolárov, čo je takmer trojnásobok oproti vlaňajšku. Bývalý učiteľ angličtiny Jack Ma založil Alibaba pred 15 rokmi. Hodnota firmy sa teraz odhaduje na viac ako 240 miliárd dolárov. Forbes vlani odhadoval výšku Jackovho majetku na 7,1 miliardy dolárov, čo pre neho znamenalo ôsmu priečku.

Päťdesiatročný Ma sa do čela rebríčka dostal prvýkrát. Z prvého miesta tak zosadil šéfa konglomerátu Wanda, multimiliardára Wang Ťien-lina, ktorý skončil na štvrtom mieste. Druhú priečku obsadil Robin Li z internetovej spoločnosti Baidu, ktorá platí za čínsky Google. Na treťom mieste skončil Ma Chua-tcheng, šéf najväčšej čínskej internetovej spoločnosti Tencent, ktorá je materskou firmou najobľúbenejšie čínske služby pre zasielanie správ Wech.

Celkovo má Čína oveľa viac dolárových miliardárov ako pred rokom, hoci rast druhej najväčšej Svetlov ekonomiky spomaľuje. Forbes ich vo svojom najnovšom rebríčku napočítal 242, o 74 viac ako v predošlom hodnotení.

Súvisiace články

Aktuálne správy