Mesto Hurbanovo rozšíri priemyselný park

Samospráva a vedenie mesta plánujú vytvoriť v Hurbanove hospodárske centrum s progresívnou infraštruktúrou a širokou paletou služieb. Európske zoskupenia územnej spolupráce Pons Danubii so sídlom v Komárne pripravuje projekty pre celý región v rámci cezhraničnej spolupráce na maďarskej i slovenskej strane. Projekt rozvoja priemyselného parku v maďarskom Komárome a Hurbanove vznikol tiež na pôde Pons Danubii, povedal jeho riaditeľ Zoltán Bara.
V okrese Komárno je vysoká, viac ako 15-% nezamestnanosť, kým na maďarskej strane Dunaja je situácia podstatne lepšia. „Je tu veľká asymetria nezamestnanosti a práve takéto projekty môžu zabezpečiť prácu pre obyvateľov,“ uviedol Bara.
„Z hľadiska zastúpenia priemyselnej výroby možno mesto Hurbanovo charakterizovať ako významnejšie malé centrum priemyslu s 1000 zamestnancami,“ doplnila primátorka mesta Margita Zemková.
Priemyselný park mesta Hurbanovo bol založený v roku 2004 na „zelenej lúke“. Prvá etapa spočívala vo výstavbe infraštruktúry – chodník pre peších a cyklistov, prístupová cesta, kruhový objazd, autobusová zastávka, inžinierske siete. Prvým investorom priemyselného parku bola spoločnosť s r. o. Nuritech SK, ďalším investorom DS Smith Slovakia, s. r. o. Druhá etapa rozšírenia priemyselného parku sa začala realizovať v roku 2008 za získania nenávratného finančného príspevku vo výške vyše 400.000 eur. „Rozšírenie spočívalo v ďalšom budovaní dopravnej infraštruktúry a inžinierskych sietí. V tejto časti sú investormi firmy ComRent, Renergie Solárny park Hurbanovo. V januári 2014 sme uzatvorili nájomnú zmluvu so spoločnosťou Oto Bršel BOTO enviro na prenájom pozemkov s rozlohou 16.000 štvorcových metrov, čím máme druhú časť naplnenú na 100 %,“ vysvetlil zástupca primátorky Karol Lovász.
Podľa jeho slov sa objavili ďalší domáci a zahraniční investori, ktorí by chceli v Hurbanove podnikať. Európsky fond regionálneho rozvoja poskytne finančný príspevok na cezhraničnú spoluprácu s mestom Komárom a na oboch stranách dochádza k rozšíreniu priemyselných parkov. „Celkový projekt predstavuje 2,5 milióna eur. Naša suma je 568.000 eur,“ konštatoval a upozornil na to, že vo výhľade je aj vybudovanie štátnej cesty I/64, ktorá by mala obchádzať mestá a obce s napojením na nový most v Komárne.

Súvisiace články

Aktuálne správy