Úľava na poistnom sa vzťahuje len na dohody o brigádnickej práci študentov

Za študentov, s ktorými zamestnávatelia na Slovensku uzavrú osobitnú dohodu o brigádnickej práci študentov, nemusia odvádzať poistné na zdravotné poistenie. Do Sociálnej poisťovne (SP) sú študenti povinní platiť poistné na dôchodkové poistenie – starobné a invalidné, poistné za nich odvádza zamestnávateľ. Zamestnávateľ platí za seba poistné na dôchodkové poistenie, úrazové, garančné poistenie a tiež do rezervného fondu solidarity.
„Študent má možnosť určiť si jednu dohodu o brigádnickej práci študenta, z ktorej platiť poistné nebude. Podmienkou je neprekročenie hraničnej sumy príjmu, ktorá v roku 2014 predstavuje 68 eur mesačne u brigádnika do 18 rokov, vrátane celého kalendárneho mesiaca, v ktorom dovŕšil dohodár 18 rokov, inak je 159 eur. V roku 2015 sa táto hranica jednotne zvyšuje na 200 eur mesačne,“ informoval TASR hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.
Dohodu na neplatenie dôchodkového poistenia si študent určuje sám u svojho zamestnávateľa. V kalendárnom mesiaci si takto môže určiť iba jednu.
„Ak by však mal študent so zamestnávateľom uzatvorenú dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o pracovnej činnosti, tak sa na neho nevzťahuje žiadna úľava a zamestnávateľ za neho platí poistné v plnej výške. Teda nemocenské, dôchodkové aj poistenie v nezamestnanosti, a to v závislosti od pravidelnosti príjmu. Zamestnávateľ okrem toho, samozrejme, platí poistné aj na úrazové a garančné poistenie,“ doplnil Višváder.
V prípade, že študent pracuje na základe dohody o brigádnickej práci študenta, na účely zdravotného poistenia sa nepovažuje za zamestnanca. „Za zamestnanca sa na účely zdravotného poistenia považuje len študent, ak vykonáva prácu na základe dohody o pracovnej činnosti alebo dohody o vykonaní práce,“ informovala TASR hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Eva Ravingerová. V takom prípade zamestnávateľ odvádza za zamestnanca 4 %, 2 %, ak ide o osobu so zníženou sadzbou poistného, a 10 % za seba, alebo 5 %, ak ide o zamestnanca so zníženou sadzbou poistného. Nárok na zníženú sadzbu majú zdravotne ťažko postihnuté osoby. Maximálne sa platí z päťnásobku priemernej mesačnej mzdy, pre rok 2014 je to suma 4025 eur. Minimálna suma základu na platenie poistného určená nie je.

Súvisiace články

Aktuálne správy