Ruská ekonomika v septembri vzrástla o 1,1 %

Za obdobie januára až septembra ruský hrubý domáci produkt (HDP) posilnil o 0,8 %

Ruská ekonomika v septembri medziročne posilnila o 1,1 % po stagnácii v auguste. Povedal to v pondelok námestník ruského ministra hospodárstva Alexej Vedev. Námestník ministra ďalej konštatoval, že za obdobie januára až septembra sa ruský hrubý domáci produkt (HDP) zväčšil o 0,8 %. „Zdá sa nám, že hospodársky rast o 0,5 % do konca roka je dosiahnuteľný cieľ. Ak okolnosti budú priaznivé, ekonomický rast bude možno dokonca vyšší,“ uviedol Vedev.

Ruský rubeľ v úvode pondelkového obchodovania do 6:05 GMT voči doláru stúpol o 0,2 % na 41,91 RUB/USD. Išlo o reakciu na to, že medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s v piatok večer potvrdila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Ruska. Agentúra S&P potvrdila rating krajiny na úrovni, ktorá je jeden stupeň nad špekulatívnym pásmom, ale upozornila, že by ho mohla znížiť, ak sa voči Moskve prijmú ďalšie sankcie pre jej rolu v ukrajinskom konflikte.

Po úvodnom posilnení rubeľ v pondelok klesol. Dôvodom bolo oslabenie ceny ropy. Londýnska ropa Brent v pondelok ráno klesla pod hranicu 86 USD za barel, čo negatívne ovplyvnilo rubeľ. Do 7:05 GMT ruská mena klesla o 0,1 % oproti doláru na 41,95 RUB/USD a o 0,4 % voči euru na 53,25 RUB/EUR.

Podľa analytikov by sa však záujem o rubeľ mohol čoskoro vrátiť. Pomôcť by tomu mali hlavne ukrajinské voľby, ktoré sa uskutočnili v nedeľu, a obnovenie rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom o dodávkach plynu. „Pozitívne očakávania v súvislosti s rusko-ukrajinskými rokovaniami o plyne, ktoré sa majú obnoviť 29. októbra, by mohli podporiť záujem o rubeľ,“ uviedla Natalia Samojlová, hlavná analytička Golden-Hills Kapital v Moskve.

(1 EUR = 1,2659 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy