Kurz eura voči doláru stagnoval

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, švédska koruna, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Kurz eura voči doláru stagnoval“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

LONDÝN 27. októbra (SITA, Reuters) – Spoločná európska mena oproti doláru v pondelok najprv posilnila, ale o svoje zisky potom prišla. Dôvodom bolo to, že zhoršenie podnikateľskej dôvery v Nemecku prevážilo nad výsledkami stresového testovania európskych bánk, ktoré boli lepšie, ako sa očakávalo. Euro, ktoré najprv posilnilo nad hranicu 1,27 USD/EUR, neskôr ustúpilo na 1,2674 USD/EUR, čiže jeho kurz sa oproti predošlému obchodovaciemu dňu nezmenil.

Dolár oproti jenu počas ázijského obchodovania vzrástol nad úroveň 108 JPY/USD, keďže po zverejnení výsledkov stresového testovania európskych bánk sa mierne vrátila ochota riskovať. Potom však dolár voči japonskej mene klesol o 0,3 % na 107,84 JPY/USD. Švédska koruna oproti euru klesla na 9,2485 SEK/EUR, čiže najnižšie od 17. septembra. Investori švédske koruny vypredávali pred utorkovým rozhodnutím centrálnej banky Švédska o úrokových sadzbách. Očakáva sa, že banka zníži svoju repo sadzbu na rekordné minimum 0,05 %.

Stredoeurópske meny oproti euru v pondelok oslabili. Trh totiž čakal na stredajšie zasadanie amerického Federálneho rezervného systému (Fed). „Všeobecne sa predpokladá, že Fed ukončí program kvantitatívneho uvoľňovania,“ povedal obchodník s devízami z veľkej banky vo Varšave. „Takéto očakávania dostávajú pod tlak aktíva nových trhových ekonomík,“ dodal. Česká koruna do 16:09 SEČ klesla o 0,13 % na 27,706 CZK/EUR, maďarský forint oslabil o 0,28 % na 309,00 HUF/EUR a poľský zlotý klesol o 0,23 % na 4,222 PLN/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy