Pokles objemu úverov v eurozóne sa spomalil

Objem úverov súkromnému sektoru sa v septembri v Európskej menovej únii medziročne zmenšil o 1,2 % po augustovom poklese o 1,5 %

Objem úverov poskytnutých domácnostiam a firmám v eurozóne sa v septembri zmenšil miernejším tempom, čo naznačuje, že cyklus sprísňovania podmienok pre poskytovanie pôžičiek sa postupne končí. Európska centrálna banka (ECB) v pondelok informovala, že objem úverov súkromnému sektoru sa v septembri medziročne zmenšil o 1,2 % po augustovom poklese o 1,5 %.

Celková ponuka peňazí v eurozóne však podľa údajov ECB v septembri vzrástla o 2,5 % po augustovom posilnení o 2,1 %. „Dnešné údaje sú zmiešané,“ povedal ekonóm ING Peter Vanden Houte. „Hoci údaje sú trochu lepšie, stále nesignalizujú silné zotavenie poskytovania úverov v nadchádzajúcich kvartáloch,“ dodal.

Z údajov ECB vyplýva, že objem pôžičiek firmám v ekonomikách okrajových členov eurozóny v septembri naďalej klesal, ale pokračoval v raste v Nemecku, Francúzsku, Fínsku a Rakúsku. Objem úverov firmám v Írsku sa medziročne zmenšil o 12,5 % a v Slovinsku o 15,4 %. Naďalej sa zmenšoval objem úverov podnikovému sektoru aj v Taliansku, kde medziročne oslabil o 3,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy