Za dôchodcov v pracovnom pomere zamestnávatelia platia o 4% menej

Ľudia s priznaným starobným alebo predčasným dôchodkom oproti ostatným zamestnancom na Slovensku neplatia do Sociálnej poisťovne poistné na invalidné poistenie (3 %), a ani na poistenie v nezamestnanosti (1 %). Rovnako ani ich zamestnávateľ, ktorý z ich hrubej mzdy odvedie o 4 % menej, než za ostatných zamestnancov. Zamestnávateľ aj zamestnanec odvádzajú poistné z reálneho vymeriavacieho základu – hrubej mzdy, ktorý zamestnanec v danom mesiaci dosiahne.
„Starobný alebo predčasný starobný dôchodca, ktorý je zamestnaný na pracovný pomer, teda na základe pracovnej zmluvy, platí na nemocenské poistenie (1,4 %) a na starobné (4 %) z vymeriavacieho základu, teda z hrubej mzdy. Poistné za neho odvádza zamestnávateľ. Zároveň je povinný platiť za neho nemocenské poistenie (1,4 %), starobné (14 %), úrazové (0,8 %), do rezervného fondu solidarity (4,75 %) a na garančné poistenie (0,25 %),“ informoval TASR hovorca Sociálnej poisťovne (SP) Peter Višváder.
Pokiaľ sa starobný dôchodca zamestná na dohodu, z odmeny bude platiť len na starobné poistenie (4 %). Zamestnávateľ bude platiť starobné poistenie 14 %, do rezervného fondu 4,75 %, na úrazové poistenie 0,8 % a garančné poistenie 0,25 %.
Ak sa na dohodu zamestná osoba s priznaným predčasným starobným dôchodkom a na jej základe bude mať pravidelný mesačný príjem, bude platiť z dohodnutej odmeny na starobné poistenie (4 %) a aj poistné na nemocenské poistenie (1,4 %). Zamestnávateľ bude platiť rovnako, ako keby pracoval na základe pracovnej zmluvy, celkom 21,20 % z dohodnutej odmeny. Pokiaľ by mal podľa dohody nepravidelný príjem, bude platiť len 4 % z dohodnutej odmeny na starobné poistenie on a zamestnávateľ za neho odvedie celkom 19,8 % (na starobné poistenie 14%, do rezervného fondu 4,75 %, na úrazové poistenie 0,8 % a do garančného fondu 0,25 %).
Zamestnancov aj dohodárov prihlasuje do Sociálnej poisťovne zamestnávateľ. „Predčasný starobný dôchodca nemôže súčasne poberať predčasný starobný dôchodok a pracovať, od 1. 1. 2013 ani na dohodu. Uzatvorením pracovného pomeru alebo dohody bude výplata jeho predčasného starobného dôchodku pozastavená,“ upozornil hovorca SP.

Súvisiace články

Aktuálne správy