Prevádzkový zisk firmy Canon Inc oslabil

Za júl až september spoločnosť Canon vykázala prevádzkový zisk 71,8 mld. jenov (JPY), čo bolo jeho oslabenie o pätinu

Japonský výrobca fotoaparátov Canon Inc v treťom štvrťroku evidoval pokles prevádzkového zisku o pätinu. Firma však vylepšila svoju prognózu celoročného zisku vzhľadom na výrazne oslabenie jenu. Za júl až september spoločnosť Canon vykázala prevádzkový zisk 71,8 mld. jenov (JPY). Tržby firmy za tretí kvartál oslabili o 4,5 % na sumu 872,2 mld. JPY.

Výrobca fotoaparátov, ktorý je závislý od exportu, vylepšil svoj odhad celoročného prevádzkového zisku. Canon však pripustil, že ak by jen neoslabil, musel by prognózu zisku revidovať smerom nadol. Canon teraz očakáva, že za celý rok dosiahne prevádzkový zisk 370 mld. JPY, čo znamená medziročné posilnenie o 9,7 %. Jeho predchádzajúca predikcia rátala s celoročným prevádzkovým ziskom na úrovni 365 mld. JPY.

Hoci slabší jen podporil zisky japonských firiem orientovaných na export, rýchly pokles ich národnej meny oproti doláru zvýšil náklady na dovoz a vyvolal sťažnosti, že oslabenie jenu zašlo príliš ďaleko. Kurz japonskej meny voči doláru je teraz zhruba na úrovni 108 JPY/USD. Z prieskumu, ktorý v septembri uskutočnila agentúra Reuters, vyplynulo, že iba štvrtina japonských firiem preferuje kurz jenu na úrovni 105 JPY/USD alebo ešte slabšiu národnú menu.

(1 EUR = 136,64 JPY)

Súvisiace články

Aktuálne správy