„Dobré“ výsledky stres testov pomohli Euru

Cez víkend sme videli výsledky stres testov a AQR od ECB. Výsledky boli leaknuté už v piatok a investori tak neoficiálne vedeli, že testy nezvládlo celkovo 25 zo 130 európskych bánk. Oficiálne to bolo potvrdené v nedeľu. Testy ukázali, že banky však pri najhoršom scenári budú potrebovať iba 25 mld. dodatočného kapitálu, čo je  celkom malé číslo. Euro tak aj napriek veľkému počtu bánk, ale malej potrebnej sume dokázalo po otvorení trhov rásť.

Čo je však horšie je fakt, že ECB vo svojich testoch nepočítala s Ukrajinsko – Ruským konfliktom,  interrupciou dodávky plynu do Európy no v najhlavnejšom rade, s defláciou v Európe! Podľa ECB teda žiadne riziko deflácie v EU nehrozí. Trh si však myslí niečo úplne opačné. 5 ročné inflačné očakávania v EU skolabovali na nové historické minimá a market tak čaká v Európe pokračovanie dizinflačných tlakov.

Source: Bloomberg, Zerohedge

Aj samotné čísla z Eurostatu potvrdzujú, že 8 krajín z 18 v Eurozóne je už v deflácii. Otázkou tak zostáva, načo robí ECB stres testy, keď netestuje čo sa podľa trhu môže stať (deflácia), ale čo sa podľa samotných predstaviteľov ECB stať nemôže? Niet sa čomu čudovať, že capital shortfall bol len 25 mld. EUR.

Source: Eurostat, Zerohedge

Trh však reagoval pozitívne, keďže správy neboli príliš zlé. EURUSD vzrástol o cca 40 bodov počas nočného obchodovania, no level 1.2700 zatiaľ nedokáže byť výraznejšie prelomený. Hodinový graf poukazuje na prelomenie trendovej linky ešte minulý týždeň, rovnako aj konsolidačné pásmo pod 1.2750. Tam je aktuálne prvá silnejšia rezistencia, druhá rezistencia na swingovom maximu 1.2850. Trend aj napriek „dobrým“ správam stále zostáva medvedí, prvým cieľom poklesu 1.2630/2610. Prerazením je target na 1.2500. Ak sa kurz dostane nad 1.2750, dostávame sa do neutrálneho pásma.

Source: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy