Správa ciest začala päť tendrov predbežne za 96 mil. eur

Modernizácia ciest I. triedy v Žilinskom, Trenčianskom a Banskobystrickom kraji má byť financovaná zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a zo štátneho rozpočtu cez Operačný program Doprava 2007 - 2013.

Slovenská správa ciest (SSC) vyhlásila päť verejných súťaží na modernizáciu ciest I. triedy v Žilinskom, Trenčianskom a Banskobystrickom samosprávnom kraji. Celkové odhadované náklady na tieto stavby sú 96,26 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty, resp. 115,51 mil. eur vrátane dane. Cestári plánujú investície financovať zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a zo štátneho rozpočtu cez Operačný program Doprava 2007 – 2013. Práce by mali trvať osem mesiacov a v jednom prípade šesť mesiacov, otváranie ponúk je plánované na 5. decembra, resp. 9. decembra.

Organizačná zložka SSC – Investičná výstavba a správa ciest (IVSC) Žilina zabezpečuje štyri z piatich tendrov. Predpokladaná cena stavebných a bezpečnostných opatrení pri modernizácii ciest I/59 Trstená – štátna hranica SR/Poľsko, I/65 Dolná Štubňa – Turčianske Teplice (Diviaky) a I/65 Príbovce – Martin juh je 10,12 mil. eur bez dane. Modernizácia cesty I/59 Dolný Kubín (Medzihradie – Kňažia) má odhadované náklady 15,21 mil. eur. Modernizácia úseku I/65 Martin obchvat môže stáť predbežne 16,41 mil. eur. Predpokladaná cena modernizácie úsekov cesty I/50 Nováky – Handlová, Nováky – Prievidza (Banská) a Veľká Čausa – Handlová v Trenčianskom kraji dosahuje 30,75 mil. eur. IVSC Banská Bystrica zas organizuje súťaž na rekonštrukciu úsekov ciest I/50, I/65 a I/66 v Banskobystrickom kraji predbežne za 23,78 mil. eur bez dane.

Slovenská správa ciest je samostatná rozpočtová organizácia zriadená ministerstvom dopravy k 1. januáru 1996. Spravuje takmer 3 500 kilometrov ciest I. triedy, jej generálne riaditeľstvo je v Bratislave, štyri regionálne organizačné zložky Investičná výstavba a správa ciest majú zastúpenie v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline a Košiciach.

Súvisiace články

Aktuálne správy