Tempo rastu predaja áut v Číne tento rok klesne na zhruba 7 %

Tempo rastu predaja áut v Číne, ktorá je najväčším automobilovým trhom na svete, tento rok klesne na zhruba 7 %, teda asi na polovicu vlaňajšieho, a to v dôsledku spomaľovania čínskej ekonomiky. Vyhlásil to dnes šéf Čínskeho združenia výrobcov automobilov (CAAM) Tung Jang na konferencii v Šanghaji. Informovala o tom agentúra Reuters.
„Osobne sa domnievam, že rast predaja môže tento rok dosiahnuť 7 %,“ povedal Tung Jang na okraj konferencie. Pripomenul, že čínska ekonomika spomaľuje, a to sa odrazí aj na dopyte po autách, no výroba zvyčajne reaguje vývoj na trhu s určitým posunom.
CAAM vo svojej oficiálnej prognóze predpovedá, že rast predaja áut v Číne sa tento rok spomalí na 8,3 % z vlaňajších 13,9 %. Tung dodal, že túto oficiálnu prognózu zatiaľ meniť nebude.
Podľa najnovších údajov CAAM za prvých deväť mesiacov tohto roka sa celkový predaj vozidiel v Číne zvýšil medziročne o 7 %.
Expanzia čínskej ekonomiky sa v uplynulom 3. kvartáli spomalila na 7,3 % zo 7,5 % v 2. kvartáli, čo je najslabší výkon za päť rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy