Ruská vláda schválila novú legislatívu, ktorá má zastaviť únik daní

Ruská vláda schválila novú legislatívu, ktorá má zastaviť usídľovanie ruských firiem aj jednotlivcov v tzv. daňových rajoch. Zákon je súčasťou širokej škály opatrení, ktoré navrhol prezident Vladimir Putin a ich cieľom je dostať peniaze ruských firiem a boháčov zo zahraničia späť do Ruska. Informovala o tom agentúra Reuters.
Tlak na podnikateľov, aby presunuli svoje účty aj sídla firiem zo zahraničia späť domov, sa tento rok ešte zvýšil, keď Západ uvalil na Rusko sankcie. Dôvodom je marcová anexia Krymu a podpora separatistov na východe Ukrajiny. Sankcie poukázali na riziká spojené so zahraničnými aktívami ruských firiem.
Nový zákon prináša úpravy daňového kódexu, ktoré prinútia majiteľov ruských firiem presídlených do zahraničia, aby platili dane doma v Rusku.
Vláda teraz predloží návrh zákona na schválenie parlamentu, kde ešte môže dôjsť k nejakým úpravám, ale veľké zmeny sa neočakávajú.
Putin predstavil svoju politiku, ktorá má prinútiť firmy, aby sa prestali usádzať v daňových rajoch a vrátili sa do Ruska, už v roku 2012. Nahnevalo ho totiž koľko veľkých firiem využíva lepšie daňové podmienky v zahraniční, aby ušetrili, čo však znižuje rozpočtové príjmy Ruska z firemných daní.

Súvisiace články

Aktuálne správy