Za deväť mesiacov vyrubil prevádzkam pokuty viac ako 133.600 eur

Colný úrad (CÚ) Žilina vyrubil za uplynulých deväť mesiacov tohto kalendárneho roka pokuty v celkovej sume viac ako 133.600 eur na základe vykonaných 1559 kontrol požívania elektronických registračných pokladníc predajcami tovarov a poskytovateľmi služieb na území Žilinského kraja.
„Iba počas septembra navštívili naši pracovníci 272 predajcov a neobišli ani trhoviská či jarmoky. Alarmujúci je fakt, že príslušné zákonom dané pravidlá porušila takmer tretina kontrolovaných prevádzok, preto ich budeme podrobovať aj opakovaným kontrolám,“ vysvetlila hovorkyňa CÚ Božena Chríbiková.
Zároveň vystríhala, že za nepoužitie elektronickej registračnej pokladnice, pozmeňovanie údajov, nevydávanie pokladničného dokladu zákazníkovi či porušenie zákazu predaja tovaru hrozia neporiadnym podnikateľom pokuty od 50 do 40.000 eur a v krajnom prípade až nekompromisné zrušenie živnosti.
„Hoci výsledky septembrových kontrol svedčia o rastúcej disciplinovanosti živnostníkov, stále sa nájdu jednotlivci, ktorých neprinútila k náprave ani udelená sankcia. Chronickým porušovateľom je napríklad obchodník z okresu Tvrdošín, ktorý dostal za nezaevidovanie tržby do pokladnice a nevydanie dokladu pokutu až 2000 eur,“ dodala Chríbiková.

Súvisiace články

Aktuálne správy