Počet nezamestnaných vo Francúzsku dosiahol v septembri nové maximum

Počet nezamestnaných vo Francúzsku, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, v septembri opäť vzrástol a dosiahol nové maximum. Informovala o tom agentúra DPA.
Konkrétne, úrady vo Francúzsku zaregistrovali v septembri 19.200 nových uchádzačov o prácu. Celkový počet nezamestnaných tak dosiahol 3,43 milióna, čo je o 0,6 % viac ako v auguste a o 4,3 % viac ako v rovnakom mesiaci minulého roka.
Počet nezamestnaných je už zhruba o pol milióna vyšší ako pri nástupe prezidenta Francoisa Hollanda do úradu v máji 2012.
Francúzsky štatistický úrad Insee zverejňuje len kvartálne údaje o miere nezamestnanosti v krajine, ale podľa európskeho štatistického úradu Eurostat miera nezamestnanosti vo Francúzsku dosiahla v auguste 10,5 %.
To je zlá správa pre vládu, ktorej sa nedarí zlepšiť situáciu na trhu práce, ani plniť fiškálne kritériá zakotvené v Pakte stability a rastu. Francúzska vláda pôvodne počítala s tým, že aktivita podnikov v krajine začne v 2. polroku 2014 stúpať, vďaka čomu by mohli pribudnúť nové pracovné miesta. No namiesto toho bol kabinet nútený znížiť svoju prognózu pre ekonomiku a najnovšie očakáva, že v tomto roku jej výkon stúpne len o 0,4 %, a nie o 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy