Draghi vyzval lídrov eurozóny, aby podnikli spoločné kroky

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) dnes na summite Európskej únie (EÚ) v Bruseli vyzval lídrov eurozóny, aby vyvinuli spoločne úsilie, ktoré zabráni návratu recesie do regiónu. Navrhol kombináciu štrukturálnych reforiem, investícií, rozpočtovej disciplíny a podporu dopytu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa hovorcu ECB Draghi vo svojom prejave zdôraznil, že rozpočtové pravidlá EÚ by sa mali dodržiavať, pomáhajú eurozóne získať dôveru investorov. Ale zároveň štáty so zdravými verejnými financiami by mali zvážiť stimuly na podporu hospodárskeho rastu.
„V rokoch 2011-12 sme sa vďaka spoločnému úsiliu vyhli kolapsu eura,“ pripomenul Draghi a vyzval členov menového bloku, aby sa aj teraz snažili spoločnými silami zabrániť návratu recesie.
Žiada tiež vlády v eurozóne, aby do nasledujúceho summitu EÚ vypracovali a predložili národné harmonogramy zavádzania hospodárskych reforiem.
Na záver zopakoval, že ECB je pripravená použiť aj nekonvenčné nástroje, ak to bude nevyhnutné, aby dosiahla svoj cieľ, ktorým je cenová stabilita. Vyjadril tiež obavy z možného vplyvu dlhšie trvajúcej nízkej inflácie na platy a ceny v menovej únii, ale vyhol sa termínu deflácia.

Súvisiace články

Aktuálne správy