ČEZ má záujem o SE, len ak sa vyrieši dostavba Mochoviec

Šéf českej energetickej spoločnosti ČEZ Daniel Beneš uviedol, že ak Enel a slovenská vláda nebudú riešiť problém dostavby jadrových reaktorov v Mochovciach, mohlo by to zmariť predaj 66 % Slovenských elektrární akémukoľvek záujemcovi

Riziká spojené s projektom výstavby jadrových reaktorov Slovenských elektrární (SE) sa musia vyriešiť pred tým, než by česká energetická spoločnosť ČEZ bola pripravená dať ponuku na kúpu podielu v SE. Povedal to pre agentúru Reuters generálny riaditeľ ČEZ Daniel Beneš. Česká energetická firma, ktorej 70-percentný podiel vlastní štát a jej trhová kapitalizácia je 14,4 mld. USD, sa považuje za hlavného uchádzača o kúpu 66-percentného podielu Slovenských elektrární, ktorý predáva talianska spoločnosť Enel.

Šéf ČEZ však uviedol, že neistota v súvislosti s meškajúcim a čoraz drahším projektom jadrových reaktorov v Mochovciach by mohla predaj akémukoľvek záujemcovi zmariť, ak sa Enel a slovenská vláda, ktorá v SE vlastní 34 %, nebudú týmito rizikami zaoberať. „Nemyslím si, že je pravdepodobné, že ČEZ predloží ponuku na kúpu 66-percentného podielu v Slovenských elektrárňach a prevezme rolu Enelu bez nejakého dodatočného riešenia týchto rizík,“ konštatoval Beneš.

Generálny riaditeľ ČEZ ďalej uviedol, že jeho firma nemá vo výhľade nijaké iné veľké akvizície, ale ČEZ má záujem o menšie transakcie v regióne. Firma zároveň pokračuje v príprave na budúce rozšírenie svojej kapacity pri výrobe elektriny z jadrového paliva v Českej republike napriek tomu, že tento rok zrušila tender na výstavbu nových reaktorov. Beneš vyjadril presvedčenie, že jadrová energetika bude po roku 2030 najefektívnejšia. ČEZ, ktorý v súčasnosti prevádzkuje šesť reaktorov, podľa jeho slov má záujem o ďalšiu výstavbu v ČR.

(1 EUR = 1,2659 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy