USA s novou taktikou boja: IS potrebuje banky, preto je zraniteľný

, Quartz Foto: SITA

Je známe, že islamský štát má obrovské sumy peňazí z predaja ropy, vydierania, výkupného a darov. Ukázalo sa však, že na správu svojho majetku využíva medzinárodný finančný systém.

O prekvapujúcej skutočnosti informoval David Cohen, námestník amerického ministra financií, ktorý má na starosti problematiku financovania teroristických skupín. Vo svojom prejave vo Washingtone potvrdil, že radikáli využívajú sieť medzinárodných bánk, čo ich robí zraniteľnými. Doteraz sa odborníci vyjadrovali, že IS pracuje s peniazmi výhradne v hotovosti.

"Na územiach, kde IS pôsobí sú desiatky bankových pobočiek. Vďaka spolupráci s irackými úradmi, bankovými centrálami a medzinárodnou finančnou komunitou sa snažíme, aby sme zabránili ISIL využívať tieto bankové pobočky," vyhlásil Cohen.

Ak by mali odborníci na terorizmus z Blízkeho východu pravdu, čo sa týka finančných návykov IS, bolo by veľmi ťažké prijať nejaké finančné protiopatrenia, s akým má už americké ministerstvo financií úspešnú skúsenosť proti al-Káide, Iránu a Rusku. Ale vzhľadom k tomu, že IS nielen bojuje na týchto územiach, ale na nich aj vládne, bolo nepravdepodobné, že funguje výhradne na báze hotovosti. Cohen priznáva, že IS je veľmi odlišný od iných teroristických skupín, pretože používa klasické finančné nástroje a jeho 700 členná „kancelária“ hojne využíva bankové transakcie, aby čo najefektívnejšie dokázali nakladať s peniazmi. Sú tak závislí od prístupu k bankovému systému v Sýrii, Iraku aj na medzinárodnej úrovni. Fungovanie výhradne na hotovosti je veľmi náročné a zároveň riskantné, hotovosť je objemná, citlivá na krádež, a vyžaduje zložitú logistiky na dopravu. Navyše bez prístupu k účtom by mal IS problémy so sponzorovaním externých operácií, vrátane pohybu zahraničných bojovníkov.

Obrovské finančné záväzky IS sa tým pádom môžu stať jednou z fatálnych chýb zabezpečenia, a to najmä v porovnaní s bezkonkurenčnými znalosťami IS na bojovom poli. Cohen poznamenal, že iracké provincie pod vládou IS majú miestne vládne rozpočty vyššie než 2 miliardy dolárov ročne, čo zďaleka prevýši celkové príjmy IS. Cohen zopakoval tvrdenie, že IS zarobí približne 1 milión dolárov denne z predaja ropy, ale toto číslo je takmer určite prehnané, najmä preto, že americké bombardéry boli zamerané na ich ropné polia, rafinérie a pašerácke chodníky.

Podľa Medzinárodnej energetickej agentúry by bombardovanie mohlo znížiť produkciu IS na 20 000 barelov denne. Vzhľadom k prepadu svetových cien ropy a zľavy, ktorou musia prilákať prostredníkov ochotných vziať na seba riziko pašovania ropy do Turecka, IS získa oveľa menej ako 86 dolárov za barel. Ich cena môže byť v rozsahu 20 – 25 dolárov barel, čo predstavuje asi  500 000 dolárov za deň.

Cohen verí, že nepôjde len o odrezanie od amerického bankového systému. "Môžeme zariadiť, že pre nich bude veľmi ťažké nájsť kdekoľvek na svete banku, kde by si mohli uložiť svoje peniaze, alebo ktorá by spracovala ich transakcie,“ dodal americký odborník. Washington sa tiež snaží prinútiť svojich spojencov, aby prijali rovnako tvrdý postoj a neplatili teroristom výkupné za unesených občanov.

Súvisiace články

Aktuálne správy