EÚ považuje klimaticko-energetický balík za uspokojivý; ekológovia chcú viac

Šéfovia štátov a vlád krajín EÚ prekonali názorové rozdiely a v rámci dvojdňového summitu EÚ v Bruseli prijali novú dohodu o klimatických a energetických cieľoch na obdobie rokov 2020-30.
Pred summitom sa očakávala „blokáda“ najmä zo strany Poľska, ktoré odmietalo ambiciózne trojaké ciele Európskej komisie, týkajúce sa znižovania emisií skleníkových plynov, nárastu čerpania energie z obnoviteľných zdrojov a vyššej energetickej efektívnosti. K tomuto balíku sa priradil aj spoločný cieľ zvýšiť energetické prepojenie v Európskej únii.
Varšava nakoniec prijala pôvodný návrh o 40-percentnom znížení emisií CO2 do roku 2030 v porovnaní so stavom z roku 1990. Lídri EÚ sa tiež dohodli na tom, že najmenej 27 percent energetickej spotreby bude do roku 2030 povinné na celoeurópskej úrovni riešiť cez obnoviteľné zdroje energie, čo znamená zmeny v doterajšom energetickom mixe. Tu mala výhrady najmä Británia.
Posledným z troch cieľov EÚ je 27-percentná úspora energie v porovnaní s rokom 2007. Pôvodný návrh komisie bol 30 percent. Najvyšší predstavitelia EÚ sa však dohodli, že po roku 2020 bude táto hranica revidovaná a možno upravená na pôvodný 30-percentný cieľ.
Do oblasti energetického prepájania sú zainteresované najmä Španielsko a Portugalsko, tzv. „energetické ostrovy“ v EÚ. Lídri únie by v tomto smere chceli zabezpečiť, aby do roku 2030 mohli členské štáty exportovať svojim susedom najmenej 15 percent z energie, ktorú vyrobia. Zatiaľ ide o dobrovoľné rozhodnutia zo strany členských krajín a cieľ do bližšej budúcnosti (2020) je umožniť dodávku aspoň desiatich percent doma vyrobenej energie do zahraničia.
Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy nočnú dohodu z Bruselu označil za uspokojivú – tak z hľadiska klimatických cieľov, ako aj z hľadiska záujmov priemyslu.
Ekologické organizácie ako Greenpeace, Oxfam či Priatelia Zeme však už zdôraznili, že ciele klimaticko-energetického balíka európskej 28-ičky sú pre účinný boj Európy s klimatickými zmenami „príliš nízke“ alebo „nedostatočné“.
Greenpeace dnes v stanovisku pre médiá uviedla, že dohoda lídrov EÚ z Bruselu aj naďalej udrží Európu závislú na znečisťujúcich a drahých pohonných hmotách.
Medzinárodné združenie pre udržateľnú dopravu a životné prostredie T&E dnes upozornilo, že teraz bude dôležité, aby sa dohodnuté ciele zaviedli do praxe. Dôležitý bude hlavne prechod na „nízkouhlíkovú ekonomiku“, lebo oblasť dopravy je najväčším zdrojom emisií CO2 v Európe – s podielom 31 percent v roku 2012 -, a je zodpovedná za približne polovicu zo 400 miliárd eur, ktoré EÚ platí ročne za dovoz energie zo zahraničia.

Súvisiace články

Aktuálne správy