Deficit verejných financií v eurozóne klesol

Podľa sezónne upravených údajov priemerný deficit verejných financií v eurozóne v druhom štvrťroku klesol na 2,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) z úrovne 2,6 %, na ktorej bol v predošlom kvartáli

Priemerný deficit verejných financií v eurozóne v druhom štvrťroku tohto roka bol podľa sezónne upravených údajov na úrovni 2,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). V porovnaní s prvým štvrťrokom sa deficit mierne zmenšil, keďže za január až marec bol na úrovni 2,6 % HDP. Priemerný deficit verejných financií v rámci celej 28-člennej Európskej únie bol za apríl až jún vo výške 3 % HDP, čiže medzikvartálne tiež mierne klesol, keďže v prvom štvrťroku bol na úrovni 3,1 % HDP. Informoval o tom v piatok štatistický úrad EÚ Eurostat.

Celkové vládne príjmy boli v druhom štvrťroku v rámci eurozóny priemerne na úrovni 46,6 % HDP, pričom v prvom štvrťroku boli vo výške 47,6 % HDP. Celové vládne výdavky v rámci eurozóny boli v období apríla až júna na úrovni 49,1 % HDP, čiže klesli oproti prvému kvartálu kedy boli vo výške 50,1 % HDP. Celkové vládne príjmy v rámci Európskej únie v druhom štvrťroku predstavovali 45,1 % HDP po tom, ako sa v prvom kvartáli rovnali 46 percentám HDP. Celkové vládne výdavky v rámci EÚ v pomere k HDP v druhom kvartáli klesli na 48,2 % z úrovne 49,1 %, na ktorej boli v období januára až marca.

Súvisiace články

Aktuálne správy