Zamestnanci SSM nevedia, kedy sa budú môcť opätovne vrátiť do práce

Stovky zamestnancov spoločnosti Slovakia Steel Mills (SSM), ktorá prevádzkuje oceliareň a valcovňu v meste Strážske, nevedia, kedy sa budú môcť opätovne vrátiť do práce. Mladá fabrika už niekoľko týždňov nevyrába a jej ďalšie perspektívy sú nateraz nejasné.
„Situácia je taká, že ľudia sú momentálne doma a poberajú 60 % mzdy. Na tomto režime sme sa dohodli so zamestnávateľom na prechodné obdobie s tým, že počas neho nebude dochádzať k prepúšťaniu zamestnancov,“ informoval TASR člen predsedníctva Odborového zväzu KOVO Jozef Balica.
„V súčasnosti čakáme na rozhodnutie príslušného súdu o začatí reštrukturalizačného konania. Až po tomto rozhodnutí bude jasnejšie, dokedy bude tento stav trvať,“ odpovedalo vedenie SSM na otázku TASR, ako dlho bude ešte v továrni zamestnávajúcej približne 450 ľudí, pozastavená výroba.
Peter Mika z michalovského úradu práce potvrdil, že SSM sa aktuálne nechystá hromadne prepúšťať. Naposledy ukončila spoluprácu s vyše 30 zamestnancami na prelome septembra a októbra tohto roka. „Prepustených zamestnancov evidujeme na úrade práce a poskytujeme im služby v rámci našej obvyklej činnosti. Spoločnosť nám doteraz nenahlásila hromadné prepúšťanie.“
SSM produkujúcu vo svojej východoslovenskej fabrike betonársku oceľ a valcovaný drôt, založili v roku 2007 ako dcérsku spoločnosť holandskej firmy Steel Assets Management B. V. Financovanie investičnej časti bolo zabezpečené formou exportného investičného úveru od Českej exportnej banky (ČEB). Tá začala v máji 2014 predaj pohľadávky voči SSM. ČEB je dominantný veriteľ oceliarne, nakoľko financovala jej výstavbu a ako taká má založený všetok majetok spoločnosti.
„Bez súhlasu ČEB nie je možné prostredníctvom iných úverových zdrojov financovať potreby spoločnosti, a tak si oceliareň nevie zabezpečiť inú formu financovania prevádzkových potrieb. Predlžovanie termínu predaja pohľadávky ČEB komplikuje finančné toky oceliarne a tým narúša naše odberateľsko-dodávateľské vzťahy,“ informovala SSM v uplynulých týždňoch o zložitej situácii vo firme, ktorú sprevádzajú okrem pozastavenej výroby aj personálne zmeny v jej vedení. Obchodný riaditeľ spoločnosti Alexander Urban sa pred niekoľkými dňami vzdal funkcie.
„Vzhľadom na to, že je to mladá moderná firma zamestnávajúca stovky ľudí, medzi nimi mnohých živiteľov rodín, by bolo vhodné, aby ďalej fungovala, aby neskolabovala. Nechcel by som, aby to bolo len nejaké zbožné prianie, ale je tu šanca, aby sa aj politici určitým spôsobom zaangažovali do tejto problematiky a hľadali možnosti, východiská, ako firme pomôcť,“ poznamenal Balica.

Súvisiace články

Aktuálne správy