Slovensko v ohrození: Príliš vysoké ceny elektriny likvidujú našu konkurencieschopnosť

, ČTK Foto: SITA

Ceny elektrickej energie pre podniky patria na Slovensku k najvyšším v celej Európskej únii. Ohrozujú tak konkurencieschopnosť podnikateľov.

Ficova vláda doteraz tlačila najmä na to, aby energia nezdražovala domácnostiam. Pre vybrané podniky kabinet zasa presadil úľavy z platieb za elektrinu alebo poskytnutie dotácií. "Pre Slovensko je problém citlivejší ako pre iné krajiny. Priemysel na Slovensku má väčší podiel na hrubom domácom produkte. Veľkú váhu má energeticky náročný priemysel," povedal novinárom šéf Republikovej únie zamestnávateľov Marián Jusko.

Zamestnávatelia upozornili, že dôvodom vysokých cien elektriny je hlavne podpora obnoviteľných zdrojov, napríklad fotovoltaických elektrární. Tieto stimuly platia odberatelia v cenách elektriny. Podľa firiem príslušná tarifa od roku 2008 vzrástla osemnásobne, naposledy tento rok v lete, a v súčasnosti sa na celkovej cene elektrickej energie podieľa viac ako pätinou.

"Súčasný trend zvyšovania regulovanej zložky ceny elektriny je v kontraste s inými krajinami v regióne. Výrazne podkopáva konkurencieschopnosť našich podnikov, čo bude mať vplyv na hospodársky rast a na vytváranie nových pracovných miest," upozornil Jusko, ktorý v minulosti zastával post guvernéra slovenský centrálnej banky .

Zamestnávatelia naznačili, že kabinet by sa mohol inšpirovať Českom, kde vláda priamo zo štátneho rozpočtu prispieva na obnoviteľné zdroje energie.

Súvisiace články

Aktuálne správy