Ficova podpora startupov: Eseročka za euro

, E15 Foto: SITA

Od nového roka čakajú majiteľov spoločností s ručením obmedzeným zmeny. Zákon ich rozdelí do dvoch skupín podľa základného imania a tým sa zmení aj prístup štátu. Do prvej skupiny budú patriť "chudobnejšie" spoločnosti s majetkom do 24 999 eur a ocitne sa v nej veľká časť súčasných firiem. Práve tejto skupiny sa týkajú nové pravidlá. Ostatných spoločností s vyšším základným imaním sa prísnejšie nastavenie nedotkne.

Za negatívnu novinku podnikatelia považujú napríklad povinnosť uvádzať na všetky obchodné dokumenty výšku základného imania a rozsah jeho splatenia. Obmedzí sa aj ich využívanie zisku, z ktorého si budú môcť majitelia firiem vyplatiť len tri štvrtiny, zvyšok poputuje do rezervného fondu. Rozdeľovať si nebudú môcť ani iné vlastné zdroje firmy. Kompenzáciou týchto obmedzení je vládny ústupok v podobe možnosti založiť eseročku už za jedno euro. Doteraz na to podnikatelia potrebujú minimálne päť tisíc eur.

Odborníci spolu s opozíciou však váhajú nad potenciálom tejto novinky, záujem zakladať za takýchto podmienok firmy bude podľa nich nízky. "Jednoeurová spoločnosť s ručením obmedzeným nie je v tejto podobe pre malé a stredné podnikanie príliš atraktívna," podotkla bývalá šéfka rezortu spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Odhady, koľko ľudí by si reálne malo založiť jednoeurovú eseročku, nemá ani samotné ministerstvo spravodlivosti, ktoré návrh predložilo. "Počet bude závisieť na slobodnom rozhodnutí konkrétnych podnikateľov," uviedol stroho Pavol Kubík z mediálneho odboru rezortu. Cieľom opatrenia je vraj zjednodušiť realizáciu inovatívnych projektov, ktoré nepotrebujú vysoké vstupné investície.

Súvisiace články

Aktuálne správy