Soros bije na poplach: Európa, zobuď sa!

, nybooks Foto: SITA

Miliardár a známy investor George Soros sa pustil do európskych politikov. Prichádza s dôrazným varovaním. Ak sa vraj Európa nespamätá, nepodporí Ukrajinu a neprestane šetriť, nemusí už čoskoro existovať.

Európa vedie spor s Ruskom o svoju vlastnú existenciu, tvrdí Soros. Podľa neho si to európski lídri ani obyvatelia neuvedomujú, alebo jednoducho nevedia, ako na to reagovať. Po roku 2008, keď vypukla finančná kríza, zišla EÚ z cesty a blúdi. "Tvrdá rozpočtová politika a šetrenie vyvolali medzi Európanmi zlosť. Antieurópske strany získali vo voľbách do Európskeho parlamentu takmer 30 % hlasov, až donedávna však neponúkali k EÚ žiadnu alternatívu. Teraz ju majú. Stalo sa ňou Rusko, ktoré spochybňuje všetky princípy, na ktorých bola EÚ založená. Rusko reprezentuje silu, používanie represií na domácej pôde a agresiu voči iným krajinám. To je v priamom protiklade s vládou práva," píše Soros.

Šokujúce je podľa neho to, že Putinovo Rusko nad EÚ víťazí. Je flexibilnejšie a dokáže neustále prekvapovať. To mu dáva prinajmenšom v krátkom období taktickú výhodu. "Je najvyšší čas, aby sa členské krajiny EÚ prebudili a začali sa správať ako štáty, ktoré sú nepriamo vo vojne. Mali by pomôcť Ukrajine bojovať. Mal by byť zrušený rozpor medzi tým, že je krajina vo vojne, a tým, že stále šetrí," uvádza Soros, ktorý v 13 rokoch zažil nemeckú inváziu do Maďarska, kde žil. Európa by preto podľa neho mala prestať šetriť.

Ruský prezident Vladimir Putin teraz podľa Sorosa čaká na výsledky ukrajinských volieb. Potom sa bude snažiť tlačiť na ukrajinského prezidenta Petra Porošenko a sľubovať mu dodávky plynu a riešenie všetkých problémov za to, že menuje premiérom niekoho, kto bude vyhovovať Rusku. Na to Porošenko nemôže pristúpiť. Putin potom môže osláviť svoje malé víťazstvo a otvoriť silou cestu na Krym a do Podnesterska. Môže tiež čakať, až Ukrajina ekonomicky skolabuje. Navyše si môže vymôcť toleranciu zo strany USA výmenou za pomoc v boji s islamskou republikou. Najhoršie podľa Sororsa je, že na to americký prezident Barack Obama môže pristúpiť. To by podľa neho bola tragická chyba s katastrofálnymi následkami.

Ak Európa a USA nepodporia Ukrajinu, NATO bude čoskoro musieť bojovať na svojej vlastnej pôde. V prípade kolapsu Ukrajiny sa Putin len tak nezastaví. Sankcie proti Rusku sú podľa Sorosa potrebné, ale je to nutné zlo. EÚ musí prestať šetriť a Ukrajine pomôcť. Brzdí to predovšetkým Nemci, ktorí síce najviac obhajujú sankcie, zároveň chcú najviac šetriť a nechcú priamo zakročiť na Ukrajine. "Angela Merkelová nevidí ten rozpor vo svojom konaní," hovorí Soros.

Svoj text zakončil výzvou, aby sa EÚ stala jednotnejšou, flexibilnejšou a efektívnejšou. "S Európou nie je niečo v poriadku, keď Putinovo Rusko môže byť tak úspešné. Európska byrokracia už nemá monopol na moc a je len málo toho, na čo môže byť hrdá. Mala by sa naučiť byť jednotná, flexibilná a efektívna. Európania by sa mali lepšie pozrieť na Ukrajinu. Môže im to pomôcť znovu nájsť ducha, ktorý viedol k vzniku Európskej únie. EÚ zachráni sama seba tým, že zachráni Ukrajinu," uzatvára Soros.

Súvisiace články

Aktuálne správy