Nie je to zlato, čo sa blyští: Spoznajte 5 alternatív zlatého kovu

, businessinsider Foto:SITA

Toľkokrát opakovaná fráza hovorí o zlate ako o bezpečnom prístave, do ktorého možno zaparkovať, keď na trhoch zúria výpredaje, zvyšuje sa volatilita a zhoršujú sa vyhliadky do budúcnosti. Ale ak sa pozrieme na zlato od začiatku tohto roka, drahý kov odpísal 3,5 %. Pred výpredajmi sa dokonca cena dostala pod technicky dôležitú hranicu 1200 dolárov za trójsku uncu.

Ak vás prepad zlata odradil od investovania, treba sa poobzerať po iných bezpečných alternatívach, ktoré by ho mohli nahradiť v turbulentných časoch.Tu sú niektoré z nich ako ich zoradil businessinsider.

Známky
Guru obchodovania s dlhopismi Bill Gross o vzácnych známkach vyhlásil, že sú lepšie ako akcie, a preto tento obchodník drží cenné známky v hodnote presahujúcej 100 miliónov dolárov. Index mapujúci cenu zberateľsky atraktívnych známok posilnil o 74 % od konca finančnej krízy.

Zbrane
Len málokomu by napadlo, že zbrane môžu poslúžiť ako skvelý uchovávateľ hodnoty. Napríklad cena pištole Remington 223 vzrástla o 224 % medzi rokmi 1999 až 2011 Predaje zbraní v USA zaznamenali svoj ​​vrchol po druhom zvolení prezidenta Obamu do úradu, pretože americká verejnosť očakávala sprísnenie podmienok pre držanie strelných zbraní.

Víno
Investície do vína nie sú ničím novým. Nie je vôbec jednoduchá vybrať tú správnu fľašu, čo robí z investovania do vína alternatívu akciového stock pickingu. Ako však ukázal jeden britský investičný fond zameriavajúci sa výlučne na víno​​, pri dobrom výbere môže výnos "vínneho fondu" poraziť zlato, ropu aj akciové indexy.

Náramkové hodinky
Nie každé hodinky budú s postupom času zvyšovať svoju cenu. Drahšie modely však patria vďaka rastúcemu dopytu, obmedzenej ponuke a nízkym nákladom na údržbu medzi vyhľadávané investičné alternatívy. Stávkou na istotu sú notoricky známe značky ako Rolex, alebo Patek Philippe.

Autogramy
Autogramy známych osobností sú cenené pre svoju jedinečnosť a ich cena je vysoká, pretože fanúšikovia celebrít sú ochotní zaplatiť za podpis svojho idolu horibilné sumy. K tomu je potrebné pripočítať obmedzenú ponuku tohto "aktíva" a nemožno sa potom čudovať, že na svete sa aktuálne pohybuje 200 miliónov profesionálnych zberateľov podpisov, ktorí ich následne predávajú na aukciách, múzeám, zberateľom a tým si zarábajú na živobytie. Napríklad autogram Neila Armstronga zhodnotil medzi rokmi 2000 až 2013 o 1345 %! A taký podpis Vladimira Putina možno aktuálne kúpiť za 100 libier (medziročný nárast o 25 % ). Autogram prezidenta Obamu pritom si za posledný rok pripísal  "len" 16,7 %.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy