MIB emitovala na Slovensku päťročné dlhopisy za 30 miliónov eur

Medzinárodná investičná banka (MIB) vydala na Slovensku dlhopisy v hodnote 30 miliónov eur. Išlo o päťročné dlhopisy s úrokom 3,5 % a bola to vôbec prvá emisia dlhopisov tejto banky mimo územia Ruskej federácie. Záujem investorov pritom predstavoval takmer 50 miliónov eur.
„Peniaze, ktoré sa získali cez túto emisiu, ako bolo dohodnuté s vedením banky, budú investované v rámci Slovenska, do slovenskej ekonomiky,“ priblížil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave štátny tajomník ministerstva financií Vazil Hudák.
Slovensko je akcionárom MIB, ktorá píše svoju históriu už od roku 1970. Podľa Hudáka bola banka roky akousi „spiacou krásavicou“, ale v roku 2012 prešla výraznou transformáciou. Okrem toho, že aktuálna emisia prinesie Slovensku kapitál, ktorý má prispieť k ďalšiemu ekonomickému rozvoju, prináša podľa neho krajine aj ďalšie výhody.
Napríklad to, že sa objavil na bratislavskej burze nový druh cenných papierov, napomáha rozvoju kapitálového trhu na Slovensku. Zároveň táto emisia podľa Hudáka posilnila samotnú banku, jej kapitál, a to sa premieta aj do posilnenia jednotlivých akcionárov a do navýšenia hodnoty podielu Slovenska. Banka plánuje aj otvorenie pobočky na Slovensku.
Z emitovaných dlhopisov sa podľa podpredsedu predstavenstva MIB Denisa Ivanova 63 % umiestnilo priamo na Slovensku, ďalšie do Českej republiky, Ruska či Bulharska. Vyše polovica sa dostala do bánk, zvyšok do fondov a poisťovacích spoločností.
Podľa Ivanova bola táto emisia úspešná a chceli by v podobných krokoch pokračovať, či už na Slovensku alebo v iných členských krajinách MIB.

Súvisiace články

Aktuálne správy