ČR znižuje DPH pre lieky, knihy či detskú výživu

Doteraz sa v krajine tieto tovary zdaňujú zníženou sadzbou dane z pridanej hodnoty vo výške 15 %, ale ČR pre ne zavádza novú zníženú sadzbu DPH na úrovni 10 %

Horná komora českého parlamentu schválila zavedenie novej zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) pre knihy, lieky či detskú výživu vo výške 10 %. Zavedenie novej zníženej sadzby DPH, ktorú český Senát odsúhlasil vo štvrtok, je jedným z hlavných bodov programu stredoľavicovej vlády krajiny. Doteraz sú tieto tovary v ČR síce zdaňované zníženou sadzbou DPH, ale na úrovni 15 %. Zdaňovanie sadzbou 10 % znamená, že príjmy českého rozpočtu sa v roku 2015 znížia o 2,4 mld. korún (CZK). Uvádza to odhad vo vládnom návrhu zákona.

Štátny rozpočet Českej republiky pre budúci rok, ktorý dolná komora parlamentu schválila v stredu, ráta s celkovými príjmami v sume 1,12 bil. CZK a s rozpočtovým deficitom vo výške 100 mld. CZK. Základná sadzba dane z pridanej hodnoty v ČR je na úrovni 21 %. V prípade potravín a iných vybraných položiek sa uplatňuje znížená sadzba 15 %. Zákon, ktorým sa zavádza ďalšia znížená sadzba vo výške 10 % pre knihy, lieky či detskú výživu, musí ešte podpísať a prezident a predpokladá sa, že platiť začne od 1. januára 2015.

(1 EUR = 27,683 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy