Euro voči doláru najprv kleslo, ale neskôr sa zotavilo

Svetové devízové trhy - euro, dolár, nórska koruna, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Euro voči doláru najprv kleslo, ale neskôr sa zotavilo“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

LONDÝN 23. októbra (SITA, Reuters) – Spoločná európska mena vo štvrtok oproti doláru najprv oslabila na dvojtýždňové minimum v reakcii na správu o tom, že zložený index nákupných manažérov (PMI) francúzskeho súkromného sektora v októbri klesol na 48 bodov zo septembrovej úrovne 48,4 bodu. Neskôr sa euro voči americkej mene zotavilo po informácii o tom, že rast nemeckého súkromného sektora sa v októbri zrýchlil. Euru pomohlo aj to, že v októbri posilnil zložený index nákupných manažérov aj v rámci celej eurozóny.

Po správe o poklese francúzskeho PMI euro voči doláru kleslo na dvojtýždňové minimum 1,2614 USD/EUR. Po zverejnení údajov za Nemecko a celú eurozónu sa však spoločná európska mena zotavila na 1,2671 USD/EUR. Euro vo štvrtok o 0,5 % oslabilo oproti nórskej korune. Nórska centrálna banka svoju hlavnú úrokovú sadzbu v súlade s očakávaniami ponechala na nezmenenej úrovni 1,5 % a po svojom zasadaní nenaznačila uvoľnenie menovej politiky.

Česká koruna a maďarský forint vo štvrtok oproti spoločnej európskej mene oslabili, ale poľský zlotý posilnil. Koruna si do 11:08 SELČ odpísala 0,06 % a klesla na 27,735 CZK/EUR a forint oslabil o 0,02 % na 307,270 HUF/EUR. Zlotý však stúpol o 0,05 % na 4,229 PLN/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy