Bratislava aj kraj sú proti novým daniam z motorových vozidiel

Zastupiteľstvo schválilo uznesenie, ktorým vyzýva poslancov, aby daňové zmeny neschválili

Mesto Bratislava nesúhlasí so zákonom o dani z motorových vozidiel. Mestské zastupiteľstvo vo štvrtok ráno schválilo uznesenie, ktorým vyzýva poslancov, aby daňové zmeny neschválili. "Ide o nesystémový návrh. Nerieši dopady, ktoré zo zmien vyplývajú pre Bratislavský samosprávny kraj,“ povedal novinárom bratislavský primátor Milan Ftáčnik. Upozornil, že vládny návrh zoberie kraju výber dane z motorových vozidiel, siedmim krajom to pomôže, Bratislava však finančne výrazne stratí. Z týchto peňazí kraj pomáhal aj domovom sociálnych služieb či stredným školám, podľa Ftáčnika by preto vláda mala kompenzovať výpadok príjmov pre bratislavský región.

 

Uznesenie o nesúhlase so zmenami daní prijali aj poslanci Bratislavského samosprávneho kraja. "Vnímame to ako snahu o zrušenie samosprávy. Je to veľmi nespravodlivé voči obyvateľom kraja. Nemôžeme jednému zobrať a druhým pridať. Chceme byť solidárni, ale nechceme zhoršenie stavu bez náhrady,“ vysvetlil predseda BSK Pavol Frešo. Upozornil, že ak sa to neupraví, BSK príde za štyri roky o 25 miliónov eur, čo je pätina až štvrtina rozpočtu BSK. Podľa neho BSK pri dani z príjmov prispieva iným krajom v rámci solidárnosti na obyvateľa 331 eur, naspäť dostáva 55 eur.

Podľa vicestarostu bratislavského Starého Mesta Petra Osuského kabinet novelou odoberá samospráve význačný zdroj príjmov. "Ide o krok cez čiaru, v budúcnosti sa môže odobrať ďalšia a ďalšia právomoc samospráve. Tento rubikon sa nemá prekročiť, samospráva sa nemá krátiť na právach a financiách,“ konštatoval Osuský.

Ftáčnik a Frešo o uzneseniach mesta Bratislavy a kraja informovali aj predsedu parlamentu Pavla Pašku.

Súvisiace články

Aktuálne správy