Súkromná aktivita v eurozóne nečakane posilnila

Zložený index nákupných manažérov (PMI) zahŕňajúci sektory služieb aj priemyslu v októbri stúpol na 52,2 bodu zo septembrovej úrovne 52 bodov

Októbrová aktivita súkromného sektora eurozóny je oveľa lepšia, ako sa očakávalo, ale firmy opäť znižovali ceny a ich odhad budúceho vývoja je najmenej optimistický za viac ako rok. Vyplýva to z prieskumu agentúry Markit. Zložený index nákupných manažérov (PMI) zahŕňajúci sektory služieb aj priemyslu, ktorý agentúra zostavuje, stúpol na 52,2 bodu a prekonal očakávania analytikov. Agentúra Markit uviedla, že októbrová hodnota zloženého PMI naznačuje rast hospodárstva eurozóny v tomto kvartáli o 0,2 %.

Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters predpokladali, že zložený PMI eurozóny v októbri klesne na 51,7 bodu zo septembrovej úrovne 52 bodov. Nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity súkromného sektora od jej poklesu, sa zložený PMI Európskej menovej únie nachádza už 16 mesiacov. Hlavný ekonóm agentúry Markit Chris Williamson však uviedol, že hoci zložený PMI vzrástol, existujú známky jeho opätovného zhoršenia. „Najviac znepokojujúcim je pokles nových objednávok,“ povedal.

Hodnota PMI odvetvia služieb sa v októbri nezmenila a zostala na septembrovej úrovni 52,4 bodu. Analytici oslovení agentúrou Reuters prognózovali jeho oslabenie na úroveň 52 bodov. PMI priemyselného sektora stúpol na 50,7 bodu zo septembrových 50,3 bodu, pritom sa prognózovalo jeho zníženie na 49,9 bodu. Zložený index cien sektorov služieb a priemyslu však klesol na 47,1 bodu zo septembrových 48,5 bodu a dostal sa najnižšie od februára 2010. Index podnikateľských očakávaní oslabil na 56,2 bodu zo septembrovej úrovne 59,3 bodu, čiže najnižšie od júna minulého roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy