Výsledok brazílskej spolupráce s Pentou: Vojenské lietadlo KC 390

, businessinsider Foto: SITA;blogspot

Brazílsky výrobca lietadiel Embraer predstavil svoj ​​nový stroj KC 390, jeho náklady vyčíslili na 1,9 miliardy dolárov. Brazílske letectvo to dokázalo aj vďaka spolupráci s Argentínou, Českou republikou a Portugalskom. Za Česko to bola firma Aero Vodochody.

Nové lietadlo bolo predstavené v testovacom zariadení Embraer v Sao Paulo, slávnostného ceremoniálu sa zúčastnil aj brazílsky minister obrany Celso Amorim. Podľa výrobcu ide o hi-tech projekt. Nové lietadlo by sa malo stať "chrbticou dopravného letectva", zvláda pracovať v rozsahu podmienok "od Amazónie po Antarktídu."

Nelson During, analytik webu Defesanet tvrdí, že KC-390 je najväčšie vojenské vozidlo vyvinuté na južnej pologuli, ktoré posunie firmu Embraer "na novú obchodnú úroveň." Embraer ponúkne nové lietadlo do 77 krajín, za 728 predaných kusov by mal zinkasovať príjmy vo výške 50 miliárd dolárov. Medzi záujemcami majú byť aj krajiny podieľajúce sa na vývoji, Argentína, Česká republika, Portugalsko a údajne kúpu zvažuje aj Kolumbia a Čile.

Projekt KC 390 odštartoval v roku 2009. Výsledkom je dvojmotorové prúdové lietadlo strednej veľkosti, schopné prepraviť až 23 ton nákladu. Maximálna cestovná rýchlosť dosahuje 860 km za hodinu. Lietadlo má zabezpečovať logistiku na vojenských, humanitárnych a záchranných misiách.

Embraer, je celosvetovo tretí najväčší výrobca komerčných lietadiel za americkým gigantom Boeing a európskym Airbusom. Len nedávno sa niektorí zo 7000 zamestnancov rozhodli pre jednodňový štrajk, požadovali desaťpercentné zvýšenie platu. Firma im ponúkla navýšenie o 6,6 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy