MZ chce integrované centrá, pomôžu eurofondy

Základom každého integrovaného centra zdravotnej starostlivosti budú všeobecní lekári, pôsobiť v ňom však môžu aj stomatológovia či gynekológovia.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) chce zvýšiť koncentráciu všeobecných lekárov v mikroregiónoch, prichádza s konceptom integrovanej zdravotnej starostlivosti. Ide o ďalšiu časť reformy primárneho kontaktu, ktorý sa má podľa predstáv rezortu stať pilierom zdravotnej starostlivosti. Európska komisia po rokovaniach s MZ alokovala na projekty integrovaných centier a nemocníc 280 miliónov eur.

Ako uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, potreba integrácie vyplynula z niekoľkých faktorov, pričom poukazuje na vysokú rozdrobenosť poskytovateľov primárnej zdravotnej starostlivosti či vysoký počet návštev pacientov u lekára. Koncept je postavený na dohode všeobecných lekárov, že budú spoločne denne, alebo niekoľko dní v týždni pôsobiť v moderne vybavenom zdravotnom stredisku. Ministerka je presvedčená, že tento model im umožní poskytovať kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť. „Keď hovoríme o prínose projektu, je potrebné zdôrazniť, že pribudnú moderné centrá s medicínskou technikou, dokonalejším manažmentom pacienta, znížiť by sa mala administratívna záťaž a vzniknú lepšie možnosti na udržanie mladých lekárov v primárnej zdravotnej starostlivosti,“ uviedla Zvolenská.

Ťažiskom každého integrovaného centra budú všeobecní lekári, pribudnúť k nim by však mohli aj gynekológovia, stomatológovia, ADOS či fyzioterapeuti. V centrách môže byť aj sociálne poradenstvo, rehabilitácie a prevencia. Rezort podotýka, že vybudovanie centra bude možné len so súhlasom primárnych lekárov v tom, ktorom regióne. Uchádzanie o podporu bude mať dve etapy. V prvej časti musí byť predložený projektový zámer, v rámci ktorého lekári v regióne jasne a záväzne deklarujú, že majú o projekt záujem. Po schválení zámeru bude potrebné založiť neziskovú organizáciu, ktorej spoluzakladateľom bude MZ alternatívne s VÚC, obcou alebo poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Takáto nezisková organizácia bude následne žiadateľom o eurofondy.

Každé centrum bude musieť splniť štyri kritériá. Musí byť jasné, ktorí lekári primárneho kontaktu majú záujem o účasť na projekte, musí byť zabezpečená možnosť konzultácií s odborníkmi špecialistami, projekt musí zvýšiť koncentráciu všeobecných lekárov a musí mať minimálnu spádovú oblasť. Lekári, ktorí sa rozhodnú pracovať v integrovanom centre, zostávajú nezávislými, každý z nich aj naďalej bude mať zmluvy so zdravotnými poisťovňami.

Rezort zdravotníctva už v rámci reformy primárneho kontaktu zaviedol rezidentský program a začal rozširovať kompetencie všeobecných lekárov, ktorí tak môžu v súčasnosti vykonávať predoperačné vyšetrenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy