Americká medzimesačná inflácia vzrástla na 0.1 %

Podľa údajov amerického ministerstva práce zverejnených dnes o 14:30, sa spotrebiteľské ceny merané indexom spotrebiteľských cien (CPI) zvýšilli oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0.1 %. Trhy pritom očakávali zachovanie cenovej hladiny na rovnakej úrovni ako predchádzajúci mesiac. Miera jadrovej inflácie sa rovnako nachadázala na úrovni 0.1 %.. V medziročnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 1.7 %. Išlo teda o pozitívny signál pre dolár, ktorý dokázal na základe týchto údajov spevniť. V reakcii na tieto dáta dolár  na menovom páre EURUSD posilnil z hodnoty 1.2683 až na hodnotu 1,2647, čo predstavuje pokles o 0,44 %. Po siedmej hodine večer sa eurodolár obchoduje na hodnote 1.2659 EURUSD.

Zdroj: Bloomberg

V auguste spotrebiteľské ceny klesli o 0.2 % a zaznamenali tak prvý pokles od novembra 2013. Nárasť spotrebiteľských cien v septebmri bol vyvolaný vyššími cenami potravín a vyššími výdavkymi na bývanie. Ďalší rast bol však zabrzdený nižšími cenami energií. Ceny potravín vzrástli o 0.3  %, potom ako predchádzajúci mesiac poklesli o 0.2 %. Vzrástli indexy piatich zo šiestich potravinových indexov. Náklady na bývanie vzrástli o 0.3 %. Index cien energií však poklesol o 0.7 % potom ako klesli indexy cien benzínu, elektrickej energie a vykurovacieho oleja. Ceny benzínu zaznamenali pritom pokles už tretí mesiac za sebou.

Uvedené dáta ako aj výpredaj na akciových trhoch sú známkou toho, že k zvyšovaniu úrokových sadzieb by nemuselo dôjsť v druhom kvartáli 2015, ale až o niekoľko mesiacov neskôr.

Súvisiace články

Aktuálne správy