Spotrebiteľské ceny v USA sa v septembri zvýšili o 0,1 %

Spotrebiteľské ceny v USA v septembri takmer stagnovali a zvýšili sa len minimálne. Hlavným dôvodom je zlacnenie motorových palív, ktorých ceny klesli už tretí mesiac po sebe. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Index spotrebiteľských cien v septembri medzimesačne vzrástol o 0,1 % po 0,2-% poklese v auguste, uviedlo americké ministerstvo práce. Ekonómovia, oslovení agentúrou Bloomberg, počítali so stagnáciou cien. Takzvaný jadrový index, do ktorého sa nezapočítavajú ceny potravín a palív, sa tiež zvýšil o 0,1 %.
Ceny energií sa v septembri znížili o 0,7 % a predpokladá sa, že budú pokračovať v poklese aj tento mesiac. Ceny potravín sa zvýšili o 0,3 %.
Ochladenie globálnej ekonomiky a klesajúce ceny energií a komodít obmedzujú tlak na spotrebiteľské ceny. To ponecháva americkej centrálnej banke (Fed) dostatočný priestor na to, aby mohla ponechať úrokové sadzby nízko ešte dlho počas roka 2015. Nižšie účty za palivá zvyšujú tiež dôveru amerických spotrebiteľov a ich kúpnu silu, čo podporuje ekonomiku.
V medziročnom porovnaní sa americké spotrebiteľské ceny v septembri zvýšili o 1,7 % rovnako ako v auguste.

Súvisiace články

Aktuálne správy