Euro voči doláru kleslo na týždňové minimum

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, britská libra, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Euro voči doláru kleslo na týždňové minimum“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

LONDÝN 22. októbra (SITA, Reuters) – Spoločná európska mena v stredu oproti doláru prvýkrát po týždni klesla pod hranicu 1,27 USD/EUR. Počas ranného obchodovania oslabila o takmer pol percenta. Neskôr sa zotavila na 1,2706 USD/EUR, čiže v porovnaní s predošlým obchodovacím dňom bola aj tak mierne slabšia. Dôvodom stredajšieho poklesu eura bola správa španielskej tlačovej agentúry EFE, ktorá s odvolaním sa na nemenované zdroje uviedla, že 11 bánk eurozóny pravdepodobne neprejde stresovým testovaním Európskej centrálnej banky (ECB).

Nedarilo sa ani britskej libre, ktorá oslabila o tretinu percenta voči doláru na 1,6065 USD/GBP. Záznam z ostatného zasadania Bank of England totiž ukázal, že väčšina členov jej Výboru pre menovú politiku pozoruje málo známok inflačných tlakov, čo signalizuje, že smerovanie k sprísneniu menovej politiky sa zmierňuje. Hodnota dolára oproti jenu sa v stredu nezmenila a bola na úrovni 106,94 JPY/USD. Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, posilnil o necelých 0,1 % na 85,430 bodu.

Česká koruna a poľský zlotý v stredu oproti spoločnej európskej mene oslabili, ale maďarský forint si mierne prilepšil. Česká koruna si do 14:33 SELČ odpísala 0,33 % a klesla na 27,690 CZK/EUR. Zlotý tiež mierne klesol, a to o 0,02 % na 4,222 PLN/EUR, ale forint stúpol o 0,05 % na 306,150 HUF/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy