Nová EK má investičný plán v hodnote 300 miliárd eur

EK bude investíciami podporovať ekonomický rast a tvorbu pracovných miest

vyšlo aj v ZAH

ŠTRASBURG 22. októbra (SITA/Reuters) – Budúci predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker plánuje do konca tohto roku predstaviť investičný plán v hodnote 300 miliárd eur na podporu ekonomického rastu a tvorby pracovných miest. Juncker to povedal v stredu plénu Európskeho parlamentu (EP), ktorý bude následne hlasovať o zložení jeho novej komisie. „Ak nám dnes prejavíte podporu, do Vianoc predstavíme náš balík pre zamestnanosť, rast a investície,“ povedal s tým, že investície sú kľúčové na obnovu rastu a vytváranie pracovných miest.

Juncker dodal, že väčšina zo spomínaných 300 miliárd eur by mala pochádzať od súkromných investorov. Nová EK podľa neho totiž neplánuje zmeniť platné pravidlá obmedzujúce rozpočtový deficit a verejný dlh jednotlivých členských štátov. „Pravidlá sa meniť nebudú. Môžu sa však implementovať s určitou flexibilitou,“ vyhlásil Juncker. Okrem investícií ekonomická stratégia novej EK zahŕňa aj štrukturálne reformy národných ekonomík a obnovenie fiškálnej dôveryhodnosti jednotlivých vlád.

Junckerova zostava potrebuje pred ujatím sa funkcie k prvému novembru stredajší súhlas väčšiny celého pléna EP. Podľa Junckera ide „o veľmi politický a efektívny“ tím schopný uskutočniť „dôležité programy“, pričom niektoré menej závažné záležitosti prenechá národným vládam, ako to žiada napríklad Veľká Británia.

V prípade schválenia Junckerova komisia nahradí zostavu Josého Manuela Barrosa, ktorý bol na čele výkonného organu únie desať rokov. Vo štvrtok sa počíta s formálnym schválením komisie lídrami únie na summite členských krajín v Bruseli. Akékoľvek zdržanie v procese by mohlo spôsobiť odsunutie nástupu novej EK na niekoľko týždňov.

Súvisiace články

Aktuálne správy